25 de percheziţii au fost făcute de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, în Oradea şi în alte oraşe din ţară, în cadrul unei acţiuni ce vizează destructurarea unei grupări infracţionale specializate în infacţiuni de spălare de bani şi evaziune fiscală în domeniul comerţului cu produse accizabile.  

Potrivit unui comunicat făcut public joi de DIICOT, descinderile s-au petrecut miercuri, pe raza municipiilor Ploieşti, Bucureşti, Oradea şi a judeţului Ilfov, în urma unei sesizări primite de la Direcţia Generală Antifraudă, care a şi participat la documentarea cazurilor.

Membrii reţelei sunt suspectaţi că, în perioada 1 octombrie 2012 - 31 august 2014, au format un grup organizat, pentru a comite infracţiuni de spălare de bani şi de evaziune fiscală în domeniul comerţului cu produse accizabile reprezentate de motorină EURO5 obţinută din uleiuri minerale.

Afaceri cu firme fantomă

Inspectorii Direcţiei Antifraudă au identificat nu mai puţin de 40 de firme care au cauzat bugetului de stat un prejudiciu de 14.365.874 euro, reprezentând accize şi TVA, prin comercializare frauduloasă de produse energetice în perioada 2013-2014.

"Prin analize şi verificări specifice, inspectorii DGAF au identificat operaţiuni suspecte de introducere pe teritoriul naţional a unor cantităţi de cca 20.000 tone uleiuri anticorozive sau hidraulice (coduri NC 2710.19.91 şi 2710.19.99), nepurtătoare de acciză, dar cu proprietăţi similare motorinei. Produsele energetice erau achiziţionate din spaţiul comunitar (Germania, Austria, Polonia, Slovacia, Ungaria) şi, având complicitatea firmelor de transport, erau însoţite de acte în care erau menţionate destinaţii fictive, precum Cipru sau Bulgaria", se explică într-un comunicat, de joi, al Direcţiei Antifraudă.

Operaţiunile erau făcute prin firme de tip „fantomă", înfiinţate în numele unor persoane cu situaţie financiară precară, pentru a da afacerii o aparenţă legală. „De fapt, circuitul firmelor tip „fantomă" interpus producea documente justificative de furnizare carburant şi certifica în fals plata accizelor, iar uleiurile minerale erau vândute către diverse staţii de alimentare carburanţi de pe teritoriul României, care le comercializau drept motorină, prejudiciind bugetul de stat prin sustragerea de la plata accizelor aferente şi TVA", arată Direcţia Antifraudă.

Profit reinvestit

Firmele „fantomă" erau utilizate pentru plata furnizorilor externi şi încasarea banilor rezultaţi din schema frauduloasă. Membrii grupării au dobândit sume de bani reprezentând TVA deductibil creat artificial prin operaţiunile fictive înregistrate în contabilitate şi acciza, toate nevirate la bugetul statului şi provenite din evaziune.

Sumele de bani erau retrase de infractori în numerar sau prin alte plăţi efectuate către societăţi comerciale controlate tot de aceştia. „Aceste sume de bani au fost fie reinvestite de membrii grupului infracţional, fie au fost păstrate de aceştia", mai arată comunicatul DIiCOT.

La finalul percheziţiilor, 9 persoane au fost reţinute, urmând să fie prezentate instanţei cu propunere de arestare preventivă.