Procurorii DIICOT au descins joi dimineaţă în 46 de percheziţii domiciliare pe raza judeţului Timiş, în cadrul unei ample acţiuni ce vizează destructurarea unui grup infracţional specializat în punerea în circulaţie de valori falsificate. Banii provin de la fabrica de bani falşi din Oradea, ai cărei patroni au şi fost arestaţi la finele anului trecut.

Potrivit unui comunicat de joi al DIICOT, anchetatorii au descoperit bancnote contrafăcute în cupiură de 50 de euro care au fost puşi în circulaţie pe raza judeţului Timiş.

"Din investigaţiile efectuate s-a reţinut că bancnotele falsificate au fost obţinute de către o parte dintre membrii grupării, pe o filieră de contrafacere a bancnotelor, cu conexiuni în Italia. În cauză, există suspiciunea rezonabilă că membrii grupării au furnizat sute de mii de  bancnote falsificate unor persoane de încredere care au aderat la grupul infracţional organizat  şi care, la rândul lor, le-au pus în circulaţie în mod direct ori prin intermediul unor "săgeţi", arată comunicatul.

Potrivit unor surse judiciare, banii provin de la fabrica de bani de la Oradea şi deocamdată nu se ştie cum au ajuns la această grupare.

Modul de operare era simplu. Cu bancnotele falsificate, membrii grupării cumpărau diverse produse de la magazine de cartier plătind în euro, motivând că nu au ajuns la case de schimb, fie cumpărau diverse produse de pe site-uri comerciale. O altă modalitate de a "spăla" banii era făcând schimburi valutare către persoane fizice care erau atrase de cursul avantajos leu/euro propus de către suspecţi sau plata taxiurilor cu banii falşi.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, până acum anchetatorii au strâns câteva mii de euro, numai din înşelăciunile făcute de membrii reţelei. Trei dintre liderii grupării, toţi de etnie romă, au fost ridicaţi joi dimineaţă pentru audieri: Constantin Dumbra, zis Costa, Samuil Scripcariu, zis Bebe, şi Adrian Poczo, zis Adi Ţiganu, toţi din Timiş.

Membrii grupării vorbeau codificat. Banii erau denumiţi "morcovi", "echipe" sau "jucători".

"La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Timişoara vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 60 persoane", arată comunicatul DIICOT.

După cum BIHOREANUL scria la acea vreme, fabrica de bani a fost descoperită în septembrie 2014, procurorii DIICOT ridicând mai multe persoane bănuite ca având legături cu clanuri mafiote din Napoli. Într-o hală de la marginea oraşului, situată în Episcopia, în apropiere de fosta groapă de gunoi a oraşului, anchetatorii au găsit atunci o adevărată tipografie: aproximativ 13 milioane de euro falşi, în bancnote de 50 şi 100 de euro, precum şi două tiparniţe, cu tot cu cerneala şi matriţele aferente fabricării banilor. În timpul percheziţiilor, italienii au încercat să dea foc unor probe. O parte din bani au ajuns la groapa de gunoi a oraşului, de unde mai mulţi ţigani au luat sute de mii de euro. Euro falşi au ajuns şi pe piaţa din Oradea.

Citiţi pe această temă şi articolele:

350.000 euro falşi, ridicaţi de la un ţigan: A vrut să-şi cumpere mici pe valută la Toamna Orădeană

Au recunoscut! În cazul fabricii de euro falşi de la Oradea, doi dintre suspecţi au părăsit arestul

Mafioţii din Oradea: Cine sunt personajele care au pus bazele fabricii de euro falşi de lângă groapa de gunoi