Procurorii DNA şi ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor au descins, joi dimineaţă, în percheziţii la trei locaţii din judeţul Bihor, una fiind locuinţa fostului şef al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor din Poliţia Bihor, comisarul şef Florian Sîrca.

Demisie misterioasă

Este vorba în total de două locuinţe ale unor persoane fizice şi de sediul unei societăţi comerciale. Deocamdată nu se cunosc exact motivele descinderilor, dar ele par a avea legătură cu activitatea din Poliţie a lui Sîrca.

Apropiat al fostului şef al Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, care este judecat în prezent într-un dosar de corupţie alături de alţi şefi de poliţii din Bihor, Florian Sîrca şi-a dat demisia din Poliţie în septembrie anul trecut, imediat după ce s-a aflat că fostul şef de inspectorat este anchetat DNA.

Demisia sa era surprinzătoare, ţinând cont că SICE era, de trei ani consecutiv pe primul loc în ţară, atât în privinţa pagubelor recuperate în dosarele de evaziune fiscală, cât şi ca număr de dosare finalizate, şi nu putea fi explicată decât prin relaţia apropiată dintre Sîrca şi Popa.

Protectori de afacerişti

În rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată chestorul Popa, numele lui Sîrca apare în relaţie cu presupuse fapte de protecţie a unor agenţi economici, care însă, la vremea respectivă, nu au putut fi probate.

Documentul arată că în septembrie 2015 DNA a început urmărirea penală in rem cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, constând în aceea că "inspectorul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, chestor de poliţie Popa Liviu şi comisarul de poliţie Sîrca Florian, şeful Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Bihor, şi-au exercitat în mod abuziv atribuţiile de serviciu în scopul de a strânge date şi informaţii compromiţătoare, cu care i-ar putea şantaja pe inspectorii antifraudă din cadrul DRAF 6 Oradea şi conducerea acestei structuri, care "deranjează" agenţii economici protejaţi de cei doi poliţişti, iar pe termen lung de a descuraja acţiunile DRAF şi de a încerca o subordonare sau control al activităţii acestei instituţii, sub ameninţarea unor anchete penale".

"Având în vedere că din declaraţiile martorilor Sîrca Florian şi Ogbarschi Mihai, cât şi a celorlalte probe de la dosar rezultă că fapta pentru care s-a început urmărirea penală in rem nu s-a putut dovedi, prezumţia de nevinovăţie nefiind răsturnată, în cauză operând principiul in dubio pro reo, urmează a se dispune clasarea cauzei", arată documentul. 

Mulţumiri lui Popa

Într-un mesaj postat pe forumul BIHOREANULUI, a cărui autenticitate a confirmat-o, Florian Sîrca susţine că, în perioada în care a coordonat Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor, ar fi fost o ţintă precisă, atât el cât şi familia sa, acesta fiind şi motivul demisiei sale din Poliţie. Totodată, Sîrca a ţinut să repete că dosarul penal în care a fost cercetat de DNA alături de chestorul Popa, şi despre care a aflat abia la sfârşit, a fost clasat pentru că fapta care i se imputa nu există şi nu pentru că nu a putut fi probată.

„Pentru aceste motive și multe altele pe care, dacă Dumnezeu îmi va pune în gând, le voi dezvălui, nu voi permite nimănui sa calce în picioare demnitatea mea și locul şi rostul meu în această societate”, a arătat fostul ofiţer.

Sîrca a ţinut să le mulţumească pe această cale chestorului Liviu Popa şi foştilor săi colegi din Poliţie „care mi-au fost alături și împreună cu care am trăit momente frumoase de împlinire profesională”.

Sîrca, şi el mason!

În context, total surprinzător, fostul şef al SICE Bihor a simţit nevoia să dezvăluie şi faptul că a fost mason, la fel ca şi Liviu Popa, chestiune  pe care le-a spus-o colegilor abia când a plecat din Poliţie, „pentru a nu le fi perturbata în niciun fel activitatea profesională”.

După cum se ştie, nedeclararea apartenenţei la Masonerie, în declaraţiile de interese, a fost considerată fals în declaraţii de către DNA şi a fost imputată atât fostului şef al Poliţiei Bihor, cât şi judecătorului Ovidiu Galea, suspendat din funcţie.

Tot din acelaşi motiv, spune Sîrca, nu le-a spus foştilor săi colegi că socrul său deţine un teren în Oradea pe care l-ar fi închiriat unei firme din alt judeţ. De fapt, după cum a aflat BIHOREANUL, tocmai casa socrului său şi sediul societăţii comerciale cu pricina sunt celelalte două adrese unde se desfăşoară, joi, percheziţiile procurorilor DNA.