Procurorii DIICOT au descins, miercuri, în 15 percheziţii domiciliare în patru judeţe, inclusiv Bihor, în cadrul unui dosar de evaziune fiscală în care prejudiciul este estimat la peste 10 milioane de lei.

Percheziţiile au fost făcute de procuroii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Tg. Mureş, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Tg. Mureş, pe raza judeţelor Bihor, Mureş, Covasna şi Harghita, în vederea destructurării unui grup organizat, constituit în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi folosire de acte nereale.

În esenţă, reprezentanţii unei firme sunt suspectaţi că, folosindu-se inclusiv de firme fantomă, au dezvoltat un circuit fictiv pentru a se sustrage de la plata TVA.

"În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 11.03.2014 -  04.03.2016,  SC M. R. SRL, prin intermediul a 3 societăţi de tip fantomă, a procedat la efectuarea a 59 de importuri de produse suspuse taxei antidumping, în scopul sustragerii de la plata taxei antidumping şi a TVA-ului aferent, prezentând autorităţilor vamale  mărfurile ca având o altă provenienţă şi/sau încadrate în alt cod tarifar. În concret, această societate s-a folosit de 3 societăţi de tip fantomă controlate de reprezentanţii  acesteia respectiv  de  SC G. E. SRL (16 importuri realizate în perioada 11.03.2014 – 03.11.2014), SC M. T. SRL (9 importuri realizate în perioada 29.09.2014 – 21.10.204)  şi SC S. M. SRL  (34 importuri realizate în perioada 12.03.15 – 04.03.2016) declarând ca şi provenienţă a mărfurilor ţări precum Bangladesh sau Hong Kong, precum şi de alte coduri tarifare. Ulterior importurilor, cele trei societăţi de tip fantomă revindeau scriptic mărfurile importate în modalitatea prezentată mai sus către  SC M. R. SRL", detaliază comunicatul.

De asemenea, aproximativ în aceiaşi perioadă, SC M. R. SRL a  evidenţiat în actele contabile şi în alte documente legale un număr de 48 de facturi fiscale reprezentând cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni comerciale reale, în scopul ocolirii regimului de taxare inversă a TVA aplicabil importurilor intracomunitare, în scopul sustragerii de la plată obligaţiilor fiscale către bugetul statului.

Prejudiciul cauzat este în valoare de aproximativ 10.000.000 lei.

13 persoane au fost duse la audieri la sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Tg. Mureş.