Localnicii din Diosig, dar şi din satele din jur, s-au alat în faţa unui pericol uriaş de explozie şi habar nu au avut.

Comisarii de mediu au găsit, în curtea firmei Agroind Cauaceu, un mare producător agricol, care are un punct de lucru şi în Diosig, peste 2.000 de tone de nitrat de amoniu, din care o mare parte depozitată neconform.

În condiţii de umiditate, nitratul de amoniu este explozibil. De altfel, aceasta este substanţa care anul trecut a provocat o deflagraţie uriaşă în portul din Beirut, capitala Libanului.  

„Ar fi ras câteva sate”

„Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au identificat depozitări de îngrăşăminte chimice în cantitate totală de 2.007 tone de nitrat de amoniu şi 86 tone NPK 27% (n.r. un îngrăşământ chimic care conţine nitrat de amoniu), din care o mare parte a fost depozitată neconform, direct pe sol sau pe platformă betonată neacoperită, în aer liber, supus intemperiilor”, se arată într-un comunicat transmis vineri de Garda de Mediu Bihor.

Surse din cadrul instituţiei au declarat BIHOREANULUI că nu a putut fi cuantificată cantitatea exactă de substanţe chimice depozitate neconform, pentru că o parte era împachetată în saci, dar o alta se afla vrac. „Cantitatea depozitată neconform este foarte mare. Dacă ar fi provocat o explozie, ar fi ras câteva sate”, a spus un specialist.

Fără autorizaţie

Pe lângă depozitarea periculoasă a azotatului de amoniu, comisarii de mediu au mai depistat o problemă: firma nu deţine o autorizaţie de mediu valabilă pentru depozitul de îngrăşăminte chimice. Autorizaţia eliberată de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a expirat în urmă cu un an, firma Agroind a depus documentaţia pentru reautorizare în ianuarie 2020, însă până în prezent nu a obţinut actul.

„Am solicitat APM Bihor să ne comunice stadiul acestei proceduri şi motivele pentru care nu a fost eliberată autorizaţia”, a explicat un comisar de mediu.

În funcţie de răspunsul de la APM, Garda de Mediu va decide ce vină poartă firma care deţine depozitul pentru lipsa autorizaţiei.

Până atunci, comisarii de mediu au interzis depozitările neconforme şi au dispus firmei Agroind să transporte toate îngrăşămintele chimice într-un depozit autorizat şi în condiţii de siguranţă. „Societatea riscă sancţiuni între 30.000 şi 60.000 de lei”, a mai transmis Garda de Mediu Bihor.

Probleme de... timp

Contactat de BIHOREANUL, patronul firmei Agroind Cauaceu, Dan Corbuţ, a recunoscut vina privind depozitarea azotatului de amoniu.

„Comisarii au venit în control chiar la câteva zile după ce am descărcat un tren cu marfă şi nu am apucat să depozităm toată cantitatea. Un binevoitor ne-a reclamat probabil, dar mă rog, avea dreptate, aveam o cantitate afară. Acum nu mai este, am mutat-o în depozit. Ştiu cât de mari sunt riscurile”, a declarat Corbuţ.

Cât despre lipsa autorizaţiei de mediu valabile, acesta a precizat că vina nu este a firmei sale. „În 20 ianuarie 2020 a expirat autorizaţia, noi în data de 10 ianuarie am depus documentele pentru reînnoire, dar din cauza pandemiei, APM nu a emis-o încă. Avem toate actele necesare, se poate verifica. Suntem singura firmă din judeţul Bihor care avem autorizaţie de mediu pentru o cantitate atât de mare de azotat de amoniu şi singurii distribuitori ai lui Azomureş în judeţul Bihor”, a mai spus Corbuţ.