Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a transmis, vineri, o informare prin care avertizează populaţia cu privire la pericolul pe care îl prezintă formaţiunile de gheaţă de la suprafaţa râurilor.

"Vremea rece din ultima perioadă a dus la apariţia formaţiunilor de gheaţă pe cursurile de apă din Bazinul Hidrografic Crişuri. La ora actuală, debitele râurilor sunt în scădere şi sunt influenţate de fenomenele de îngheţ şi anume: gheaţă la maluri, pod de gheaţă cu ochiuri şi pod de gheaţă", se arată în comunicatul ABA Crişuri.

Spre deosebire de anul trecut când, în Oradea, stratul de gheaţă de pe râul Crişul Repede măsura 10 centimetri grosime, anul acesta formaţiunile de gheaţă sunt foarte restrânse şi nu impun un regim special.

"Ca în fiecare an, în perioadele reci, atenţionăm populaţia asupra riscului pe care îl prezintă practicarea diferitelor sporturi pe apele îngheţate. La debite mai mari apa poate să spele stratul de gheaţă, care cedează foarte repede, şi astfel apare riscul de inec. Pentru a evita pe cât posibil apariţia unor fenomene periculoase, ABA Crişuri monitorizează zilnic fenomenele de iarnă de pe cursurile de apă şi lacuri", a declarat Dumitru Voloşeniuc, directorul ABA Crişuri.

În prezent, râul Barcău prezintă cele mai multe formaţiuni de gheaţă, fiind şi cel cu debitul cel mai scăzut, sub 20% din media multianuală a lunii ianuarie. Râurile Crişul Alb şi Crişul Negru sunt pe alocuri îngheţate, iar stratul de zăpadă nu depăşeşte 20 de cm.

ABA Crişuri a mai precizat că, în luna ianuarie, volumul stocat în barajele de acumulare este de 126 miloane mc de apă, unul suficient pentru a satisface, fără probleme, necesarul de apă pentru consum.

În următoarele zile sunt prognozate temperaturi mai ridicate, fapt ce va duce la diminuarea suprafeţelor îngheţate de pe cursurile de apă.