Ploile abundente din ultima perioadă umflă râurile din Bihor. Centrul Național de Prognoze Hidrologice a instituit un cod galben de inundații pentru 17 bazine hidrografice, inclusiv pentru cele trei Crișuri.

Mai precis, codul galben este valabil pe râurile Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Caraş, Nera, Cerna şi Jiu.

Avertizarea intră în vigoare pe 16 decembrie, la ora 12, și este valabilă până duminică, 18 decembrie, la ora 18.

În acest interval, se pot depăși cotele de atenție ale râurilor, ca urmare a scurgerilor importante pe versanţi, torenţi şi pâraie și există riscul producerii de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri.

Deoarece există riscul creșterii rapide a nivelului apei, se recomandă vigilență sporită în cazul desfășurării unor activități expuse la inundații.

„Menţionăm că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele Maramureş, Bistriţa Năsăud, Bihor, Alba şi Hunedoara”, a transmis Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!