Timp de două zile, bihorenii trebuie să fie vigilenţi, deoarece în judeţ există un risc de inundaţie.

Hidrologii au emis, marţi, două avertizări care vizează şi râurile din Bihor: cod portocaliu pe Barcău şi Crişul Negru, respectiv cod galben pe Crişul Repede.

Conform avertizării Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, codul portocaliu va fi valabil de marţi, ora 20, până miercuri, la ora 18, interval în care se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

Codul galben intră în vigoare marţi, la ora 12, şi se va menţine până vineri, la prânz. Pe lângă Crişul Repede, avertizarea vizează şi râul Ier, care curge prin nordul Bihorului. În plus, după ce vor ieşi de sub codul portocaliu, vor intra sub cod galben şi râurile Barcău şi Crişul Negru.

„Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în intervalul 10 februarie 2021 ora 22 – 11 februarie 2021 ora 12, pe unele râuri din judeţele: Maramureş, Bistriţa Năsăud, Bihor şi Alba”, a transmis INHGA.

Harta coduri hidro

Pompierii, în prealertă

Avertizările hidrologie au determinat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana să prealerteze toate subunităţile de pompieri în ale căror raioane de intervenție se află localitățile expuse riscului de viituri și inundații.

Totodată, pompierii le recomandă bihorenilor să cureţe şanţurile şi rigolele, ca apele pluviale să se poată scurge, să construiască bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie şi să nu arunce resturi menajere şi vegetale în albiile apelor curgătoare.