Pe lângă codul galben de vreme rea instituit de meteorologi, judeţul Bihor a fost „colorat” în aceeaşi nuanţă şi de hidrologi, care spun că există un risc de inundaţii şi viituri pe râurile din bazinele Crişurilor Negru şi Repede.

Mai precis, conform hidrologilor, ar putea avea loc scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie. Codul galben de ploi şi vânt este valabil până sâmbătă la ora 14, iar cel de inundaţii până duminică la prânz.

În acest context, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a transmis o serie de sfaturi pentru bihoreni, cărora le recomandă să întrerupă orice activitate în aer liber, să se  adăpostească  în locuinţe sau alte spaţii care le asigură protecţia, să închidă uşile şi ferestrele şi să deconecteze aparatele şi echipamentele electrice.

"Pentru  limitarea  posibilelor  pagube  generate  de  vântul  puternic, parcarea  autovehiculelor  se  va  realiza  în  zone  ferite,  la  distanţă sigură  faţă  de  copaci  sau stâlpi de electricitate", a mai transmis vineri ISU Crişana.

Totodată, pompierii îi sfătuiesc pe bihoreni să cureţe şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

În cazul producerii unei inundaţii, bihorenii trebuie să respecte recomandările transmise la radio sau televizor de autorităţi. "Dacă este necesară evacuarea, deplasaţi-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi; dacă aţi fost surprins de viitură, urcaţi-vă către părţile superioare ale locuinţei sau pe acoperiş, până la sosirea echipelor de salvare", a mai transmis ISU Crişana.


Alte sfaturi transmise de ISU Crişana:

- În cazul în care consideraţi că mai aveţi timp, mutaţi obiectele importante la etaje superioare.

- Decuplaţi întrerupătorul general de energie electrică. Deconectaţi aparatele electrice. Nu atingeţi echipamentele electrice dacă sunteţi ud ori staţi în apă.

- Întrerupeţi instalaţiile de alimentare cu apă şi gaze.

- Încuiaţi uşile casei şi protejaţi ferestrele pentru a nu fi sparte de vânturi puternice, de curenţii de apă sau de obiectele duse de curenţii de apă.

- Evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte stabilite.

Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa, respectaţi pe cât posibil următoarele reguli:

- Nu vă deplasaţi prin curenţi de apă: puteţi să vă pierdeţi echilibrul deplasându-vă prin curenţii de apă de circa 15 cm înălţime.

- Nu vă deplasaţi cu autoturismul în zona inundată: în caz de inundaţie, la înălţimea de circa 20 cm apă, apa poate pătrunde în vehicul şi poate cauza pierderea controlului. La înălţimea de circa 40 cm apă, vehiculul pluteşte. La înălţimea de 60 cm, majoritatea vehiculelor sunt luate de apă.

După producerea inundaţiei:

- Ascultaţi informaţiile autorităţilor locale privind alimentarea cu apă potabilă a localităţii.

- Evitaţi zonele în care mai există apă: apa poate fi contaminată cu benzină, motorină sau resturi de la canalizare; de asemenea, poate fi încărcată electric de la linii de tensiune înaltă sau cabluri electrice căzute la pămant.

- Evitaţi curenţii de apă.

- Informaţi-vă în legătură cu zonele în care apele sau retras: drumurile ori podurile ar putea să-şi fi diminuat rezistenţa şi ar putea ceda sub greutatea maşinilor.

- Nu vă apropiaţi de zonele unde au căzut cabluri electrice şi anunţaţi autorităţile despre aceasta.

- Întoarceţi-vă acasă, doar dacă autorităţile au permis acest lucru.

- Fiţi atenţi când intraţi în clădirile care au fost inundate: rezistenţa acestora ar putea fi afectată, în special la nivelul fundaţiei.

- Nu folosiţi instalaţiile de alimentare cu electricitate, apă, gaze decat după aprobarea operatorilor de specialitate.

- Curăţaţi şi dezinfectaţi toate obiectele care au fost în contact cu apa: există pericolul de îmbolnăviri serioase ca urmare a lipsei igienei şi canalizărilor afectate.