Capitala Ucrainei a devenit cel mai poluat oraş din lume, după ce incendiile de pădure din jurul fostei centrale nucleare de la Cernobîl au contaminat atmosfera.

IQ Air, un centru elveţian de monitorizare a calităţii aerului, a arătat că Kievul, aflat la circa 70 kilometri distanţă, a depăşit toate metropolele lumii în privinţa poluării.

„S-a format smog la Kiev şi în regiune, dar nu implică o ameninţare chimică sau radioactivă. Nivelul de radiaţii este în limite normale”, a transmis Ministerul ucrainean al Sănătăţii.

Cei 3,7 milioane de locuitori din capitală au fost totuşi îndemnaţi să nu iasă din case şi să închidă ferestrele, pentru că fumul le poate provoca dureri de cap, tuse, iritare a ochilor ori a nasului.

Autorităţile din ţara vecină spun că incendiile au fost puse deliberat şi au cuprins circa 11.500 hectare de pădure. Iniţial, directorul inspecţiei ecologice guvernamentale, Egor Firsov, declarase că în zonă a fost detectată o radioactivitate de 16 ori mai mare decât nivelul normal, dar ulterior și-a retras declarația.