Ploile abundente din ultimele zile continuă să producă pagube şi să ameninţe bihorenii.

Muncitorii ABA Crişuri au folosit 300 de saci de nisip ca să supraînalţe mai multe diguri de apărare de pe valea Topa, curs de apă care riscă să se reverse peste mai multe sate.

"Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în localităţile Vârciorog şi Hidişel, pe parcursul zilei de vineri nivelul văii Topa a crescut semnificativ mai ales în localităţile Sâmbăta şi Ogeşti. Prin urmare, angajaţii A.B.A Crişuri au intervenit cu 200 de saci cu nisip pentru a supraînălţa digul de apărare aval de podul din localitatea Sâmbăta, iar în localitatea Ogeşti s-a intervenit cu 100 de saci cu nisip. Întrucât prognozele meteo indicau precipitaţii şi pentru următoarele 24 de ore, A.B.A Crişuri a pregătit încă 1000 de saci cu nisip în caz de noi intervenţii", se arată într-un comunicat al Administraţiei, transmis sâmbătă.

Supraînălţare valea Topa, Bihor

Breşă în baraj

În plus, debitele mari de pe valea Topa au afectat barajul de la Corbeşti, o construcţie aflată încă în lucru.

Mai precis, materiale lemnoase cărate de apele învolburate au creat o breşă în barajul de anjocamente pe o lungime de 20 m, lăţime de 10 m şi înălţime de 6 m. La faţa locului s-a deplasat directorul A.B.A Crişuri, Sorin Guler, pentru a vedea cât de mari sunt distrugerile. "Chiar dacă lucrarea se afla în execuţie, barajul a reuşit să atenueze unda de viitură asigurând astfel protecţie pentru localităţile din aval. Este pentru a doua oară când barajul este supus viiturilor. La ora actuală breşa nu ridică probleme şi se caută cea mai bună soluţie pentru refacerea barajului", a transmis Guler.

De asemenea, şi debitul Crişului Repede în Oradea a crescut, fiind de aproape trei ori mai mare decât media multianuală, la fel cum se întâmplă şi pe râul Barcău, în satul Sălard.

Baraj Corbeşti

Crişul Repede, de trei ori mai "umflat"!

În ultimele 24 de ore, în judeţul Bihor precipitaţiile au scăzut în intensitate, cea mai însemnată cantitate înregistrându-se la staţia Bulz de pe valea Iadului, de 14,7 l/mp.

În acumulările de ape din judeţ, volumul este în total de 187 milioane mc, cu 10 milioane mc mai mult decât la începutul săptămânii.

Comunicatul ABA Crişuri mai arată că această situaţie deosebită l-a scos în teren şi pe directorul adjunct al Apelor Române, bihoreanul Dorel Dume.

"De mai bine de trei săptămâni, fenomene precum torenţi, scurgeri pe versanţi sau revărsări au produs pagube în toată ţara. Avertizările hidrologice au fost în permanenţă actualizate. Pentru bazinul hidrogafic Crişuri, avertizarea s-a extins până duminică, 2 iunie, ora 16", a transmis Dume.

În continuare, localităţile riverane râului Crişului Negru rămân vulnerabile întrucât, sâmbătă la ora  6 dimineaţa se mai înregistrau depăşiri ale cotelor de atenţie în localităţile Tinca, Talpoş şi Zerind.

Pagube produse de ape

În urma rapoartelor operative primite de ABA Crişuri de la comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, în judeţul Bihor, în total, au fost afectate: 31 de case, 59 de anexe gospodăreşti, 15 poduri, 114 podeţe, 7,5 km drum judeţean, 36,35 km drum comunal, 30,81 km străzi, 112,8 ha teren arabil, 10 fântâni, 11,12 km reţele de alimentare cu apă, 82 m zid de sprijin, 300 m eroziuni de mal, 14,5 km şanţuri.

Cele mai afectante localităţi au fost Vaşcău, Lazuri de Beiuş, Ţeţchea, Urvind, Lugaşu de Jos, Vârciorog, Drăgeşti, Holod, Ceica şi Dobreşti.

"Pe tot parcursul avertizărilor hidrologice, specialiştii A.B.A Crişuri efectuează măsurători şi monitorizări în regim special astfel încât datele  hidrologice să ajungă prompt la toate instituţiile responsabile cu intervenţia în caz de inundaţii", se mai arată în comunicat.