Muncitorii care lucrează la prelungirea pistei Aeroportului Internațional Oradea au descoperit luni un proiectil cu încărcătură explozivă, de calibru 122 mm, care provine din cel de-al Doilea Război Mondial, a informat ISU Crișana.

„Sesizarea cu privire la descoperirea unei muniții în zona Aeroportului Oradea a fost primită, prin Sistemul Unic 112, în dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana al județului Bihor, în jurul orei 13.30, iar pentru gestionarea operativă a evenimentului semnalat, a fost alertat imediat, echipajul pirotehnic din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Oradea. Ajunși la locul indicat de apelantul numărului unic 112, pompierii militari pirotehniști au identificat un proiectil cu încărcătură explozivă, de calibru 122 de milimetri, provenit din cea de-a doua conflagrație mondială”, a transmis lt. col. Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al ISU Crișana. 

Reprezentanta pompierilor a mai precizat că muniția „prezenta un potențial pericol” și a fost ridicată, transportată și depozitată în condiții de siguranță de către specialiștii pirotehnici. Proiectilul va fi distrus prin explozie controlată. 

(foto: ISU Crişana)

ISU Crișana le amintește bihorenilor dacă descoperă muniții trebuie să apeleze de urgenţă numărul 112 şi să asigure securitatea locului până la sosirea echipajului pirotehnic.

Sunt interzise ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe, comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă, introducerea muniţiilor în foc, topirea elementelor metalice de muniţii, tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură, folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte, demontarea focoaselor sau a altor elemente componente, folosirea, pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente din componenţa acestora.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!