În ultimele două zile, pirotehniştii ISU Crişana au fost chemaţi la două misiuni de asanare de muniţii rămase în pământ din al Doilea Război Mondial.

Marţi, în jurul orei 16.20, militarii au fost chemaţi pe strada Ogorului din Oradea, unde un bărbat care făcea lucrări de consolidare a unei construcţii a găsit 25 de cartuşe şi 42 de elemente de muniţie.

O operaţiune similară s-a desfăşurat miercuri, la ora 9.30, în satul Chijic, din comuna Copăcel. Aici, proprietarul unei gospodării a demolat o anexă şi a găsit 21 de cartuşe de calibru 7,62 milimetri.

"Cele 46 de cartuşe şi 42 de elemente de muniţie asanate au fost transportate şi depozitate în condiţii de siguranţă de echipajul pirotehnic, în scopul distrugerii ulterioare prin explozie controlată", se arată într-un comunicat transmis miercuri de ISU Crişana.

Pompierii le reamintesc bihorenilor că, în cazul găsirii muniţiilor sau elementelor de muniţie, trebuie să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând  descoperirea acestora, să nu le atingă şi să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea echipajului pirotehnic.

Anexă distrusă de flăcări

Pe de altă parte, în noaptea de marţi spre miercuri, la ora 00.35, echipajele Staţiei de Pompieri Ştei au fost chemate să stingă un incendiu izbucnit într-o gospodărie din satul Hârseşti, comuna Câmpani.

"La sosirea echipajelor de stingere, flăcările se manifestau violent la un acaret, existând riscul propagării acestora la o altă construcţie auxiliară din cadrul gospodăriei", a transmis ISU Crişana. Pompierii au stins incendiul în 50 de minute şi au rămas acolo până la ora 2, pentru a se asigura că nu mai există riscul reizbucnirii flăcărilor.

Cel mai probabil, cauza incendiului a fost folosirea focului în spaţii deschise. Flăcările au distrus acoperişul respectivei anexe, întins pe o suprafaţă de 50 mp, şi bunurile depozitate în interior.