Un muncitor a ajuns la spital, iar o autogunoieră a RER Ecologic Service a fost serios avariată după ce un incendiu a izbucnit taman în bena maşinii. Focul a fost cauzat de exploziile consecutive ale unor tuburi de spray pline, aruncate de un client laolaltă cu deşeurile menajere.

Pentru ca astfel de accidente să fie evitate pe viitor, orădenii trebuie să ţină cont că deşeurile periculoase trebuie aruncate doar în containere speciale, ce pot fi golite doar de firmele autorizate să colecteze acest tip de resturi.

Efect de butelie

Un tub de spray plin este considerat un deşeu periculos deoarece e ca o mică butelie cu gaz: în condiţii de temperaturi înalte sau în apropierea focului, recipientul se autoaprinde şi explodează. Aşa s-a întâmplat şi pe 28 august, când un tub plin cu spray, ajuns în bena unei autospeciale RER Ecologic Service care colecta deşeurile de la clienţii persoane juridice s-a aprins, cel mai probabil din cauza temperaturii caniculare.

Explozia recipientului a cauzat-o şi pe-a altora, aşa că n-a durat mult până când maşina a fost prinsă în flăcări. Chemaţi la faţa locului, pe strada Muzeului, pompierii au stins rapid incendiul, iar paramedicii l-au dus la spital pe un muncitor care suferise arsuri pe mâini şi faţă. Din fericire, nu foarte grave.

Nu le amestecaţi!

Accidentul putea fi evitat de clientul operatorului de salubritate dacă ar fi respectat regulamentul local privind această activitate şi Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor. Ambele prevăd că operatorii licenţiaţi de salubritate sunt responsabili doar de colectarea deşeurilor municipale, deci a celor menajere şi a celor reciclabile, iar amestecarea lor cu cele periculoase este interzisă imperativ.

În categoria deşeurilor periculoase intră cele medicale, substanţele chimice, medicamentele, vopselele, sărurile ori oxizii, apele reziduale, uleiurile, pesticidele şi ierbicidele, tuburile de spray, cernelurile şi alte soluţii industriale ori chimice. Generate de firme, aceste deşeuri trebuie colectate separat şi predate firmelor autorizate să le colecteze. În mod evident, aruncarea lor printre deşeurile menajere este nu doar ilegală, ci de-a dreptul periculoasă...