În data de 18 iulie au intrat în vigoare modificările aduse Codului Rutier prin Legea nr. 130/2019, modificări ce vizează condiţiile în care poate fi scurtată perioada de suspendare a dreptului de a conduce pe drumurile publice, sancţiune aplicată pentru comiterea unor contravenţii la regimul rutier.

Până la această modificare, perioada de suspendare putea fi redusă de la 90 sau 60 de zile la 30 de zile, cu condiţia ca persoana sancţionată să nu mai fi beneficiat de această facilitate în ultimii 3 ani. De asemenea, nu se putea dispune o asemenea măsură dacă persoana sancţionată a mai avut permisul suspendat în ultimii 2 ani, chiar dacă  nu beneficiase de reducerea perioadei de suspendare.

Noua lege înlătură aceste condiţii şi prevede că singurii care nu pot beneficia de reducerea suspendării sunt şoferii care au permisul eliberat cu mai puţin de un an înainte de formularea cererii de reducere. Pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare, solicitantul trebuie doar să obţină un anumit punctaj la un test de cunoaştere a regulilor de circulaţie.

Restricţiile prevăzute de noua lege sunt mult "îndulcite". Astfel, în cazul depăşirii repetate a limitei de viteză, persoana în cauză nu poate beneficia de reducere dacă în interval de un an depăşeşte de două ori limita de viteză cu cel puţin 70km/h de fiecare dată.

De asemenea, beneficiul reducerii nu se aplică dacă persoanei sancţionate i-a fost suspendat permisul a doua oară într-un an pentru cumularea a 15 puncte de penalizare, dacă a fost implicată într-un accident soldat cu pagube materiale şi era sub influenţa alcoolului sau dacă nu a acordat prioritate trenului la trecerea la nivel cu calea ferată.

Chiar şi dacă persoana sancţionată, care contestă sancţiunea în instanţă, pierde procesul şi nu predă permisul în termen de 15 zile de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, poate beneficia de clemenţă. În această situaţie perioada de suspendare se reduce la 45 de zile.