Indiferent că stau la bloc și își doresc să mănânce castraveți sau ardei cultivați de ei ori că stau la casă și vor să învețe cum pot cultiva legumele în armonie cu natura, orădenii sunt invitați la un curs de permacultură. Lecțiile despre legumicultura sustenabilă se vor ține în singura grădină comunitară din Oradea, un loc unde oricine poate concesiona, pe bani puțini, o parcelă de teren.

Grădina comunității

Foarte răspândit în Occident, conceptul de grădină comunitară este încă o raritate în România. Într-o asemenea grădină, membrii unei comunități urbane pot cultiva legume, fructe sau flori, fiecare după bunul plac. Primii interesați sunt, de regulă, oamenii care caută să consume legume fără chimicale.

Oradea are o asemenea grădină, grație unui grup de voluntari care respectă natura, reuniți în asociația Grund Community. ONG-ul a fost înființat de Dóra Aczél și se preocupă, întâi de toate, de educația ecologică a copiilor și apropierea lor de natură. 

În 2020, asociația a primit un dar nesperat: un teren de 2 hectare pe strada Sofiei. Cu o livadă de pomi fructiferi și cu zone arabile, locul s-a dovedit perfect pentru o grădină comunitară, pe care voluntarii Grund au botezat-o „Grădina unchiului Péter”, în memoria lui Czili Péter, fostul proprietar al terenului, ai cărui moștenitori au decis să-l dea în folosință gratuită asociației.

În armonie cu natura

Până acum, 12 familii și persoane au concesionat parcele în Grădina lui Péter bácsi, unde își cultivă legumele dorite. Pentru aceștia, dar și pentru alții care pot fi interesați, în grădină se va ține și un curs despre permacultură. „Noi, la Grund, chiar credem în educație, și vrem să abordăm teme interesante și de folos atât pentru copii, cât și pentru adulți”, spune Dóra. 

Permacultura este o modalitate de agricultură în armonie cu natura, având ca principii grija pentru pământ, grija pentru omenire și repartizarea etică a resurselor. Un scop al permaculturii este autosusținerea. O astfel de grădină este concepută în așa fel încât să folosească la maximum apa de ploaie și căldura soarelui, iar ca îngrășământ este acceptat doar stratul de resturi vegetale. Fertilitatea solului este asigurată exclusiv de microorganisme, astfel că perma-agricultorii atrag intenționat spre plante anumite tipuri de insecte. 

Vizită în „teren”

Lecțiile vor fi oferite de profesioniști. „Cursul va fi ținut de doi specialiști atestați în permacultură, John Fenemore și Balog Róbert, în maghiară și în română”, spune Dóra. 

Cele 30 de ore de curs vor fi predate în ședințe de câte 10 ore în zilele de 3 iunie, 22 iulie și 16 septembrie, iar pe 5 august cursanții vor face și o vizită la o fermă de permacultură în județul Cluj. Taxa de participare este de 500 de lei, iar orădenii se pot înscrie completând un formular online disponibil pe pagina de Facebook a evenimentului.

„Cursul este pentru începători. Dacă nu ai nicio cunoștință, știi doar că ceea ce este verde ar putea fi o plantă, poți să vii să înveți cum trăiesc plantele, cum facem apa cât mai accesibilă pentru ele și cum trăim în grădină fără a face daune pământului”, explică orădeanca.

Liber la grădinărit!

Pe lângă cursul de permacultură, voluntarii Grund pregătesc un program și pentru elevi: o școală de vară dedicată naturii. Copiii vor învăța să colecteze selectiv, dar, mai important, cum să reducă cantitățile de deșeuri pe care le produc și cum să se joace în natură fără să-i producă vătămări. Pe scurt, să fie responsabili față de mediu. Deocamdată, înscrierile pentru școala de vară nu au fost anunțate. Toate activitățile sunt organizate în cadrul unui proiect pentru care Grund Community a primit finanțare de la Fundația pentru Parteneriat și MOL România. 

Voluntarii speră să se întâlnească des la grădină atât cu adulții, cât și cu copiii. „Ne-am propus să avem întâlniri lunare cu membrii noștri și cu alți orădeni interesați de ceea ce oferim”, zice Dóra.

Concesionarea unei parcele în Grădina lui „Péter bácsi” costă 128 de lei pe an, indiferent de dimensiunea terenului. Această taxă îi asigură grădinarului acces oricând poftește, dar și ustensilele necesare lucrului cu pământul. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!