Perseidele pot fi admirate, din nou, inclusiv în Bihor. Fenomenul își va atinge momentul maxim în curând, spun astronomii, care fac și câteva recomandări legate de modul și locurile din care pot fi văzute cel mai bine.

Potrivit reprezentanților Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București, perioada de activitate a perseidelor este între 17 iulie și 26 august.

„Maximul curentului va veni în ziua de 12 august, între orele 16 și 19 TLR. Pentru că maximul vine în timpul zilei și meteorii nu se pot vedea ziua, va trebui să vă uitați pe cer în noaptea de dinaintea maximului, 11/12 august, și în cea de după, 12/13 august. Se vor putea observa panta ascendentă și panta descendentă a maximului, în intervalul 11-14 august”, explică aceștia.

Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopții, până dimineața, iar anul acesta Luna nu va deranja observațiile.

„Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Așa că din orașele mari nu se pot observa mulți meteori. Cel mai bun este un loc la țară sau la munte. Este bun și un loc de observații aflat la marginea orașelor mari. Cei care vor observa din zonele cu cer curat vor putea vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei care observă din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră”, mai spun reprezentanții Observatorului.

Pasionații nu au nevoie de vreun instrument astronomic. Tot ce trebuie să facă este să privească spre cer.

„Urmărind bolta cerească, veți vedea stelele și Calea Lactee. Uneori, printre stele, se va vedea o dâră luminoasă, ce va dura mai puțin de o secundă. Numele de „stea căzătoare” vine din vechime, deoarece părea că una din stelele de pe cer cădea. Desigur că stelele nu au cum sa cadă, de fapt observați o particulă foarte mică, sub 1 mm diametru, care a intrat în atmosfera Pământului și, la frecarea cu aerul, a făcut ca acesta să emită lumină (ionizare)”, mai explică reprezentanții Observatorului.

Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an.

„Perseidele sunt cunoscute pentru că este perioada concediilor și a vacanțelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea”, se mai arată pe site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!