O recentă modificare a Codului Rutier repară una dintre problemele vechi ale legislaţiei rutiere.

În esenţă, până la modificările aduse prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 11/2023, o persoană condamnată pentru o infracţiune rutieră (spre exemplu, pentru conducere fără permis) nu avea nicio interdicţie în a obţine imediat după condamnare permisul de conducere.

În schimb, persoanei care avea permis şi era condamnată pentru o infracţiune rutieră i se anula permisul de conducere şi era obligată să aştepte o perioadă de timp până să poată obţine unul nou.

Prin recentele modificări legislative, aceste situaţii sunt tratate egal, astfel încât pe viitor toţi cei condamnaţi pentru infracţiuni rutiere să aibă aceeaşi interdicţie de a conduce pe drumurile publice, pentru acelaşi interval de timp.

Conform Codului Rutier modificat, persoana care nu deţine permis de conducere şi a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiuni rutiere, precum şi persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a unei condamnări pentru aceleaşi infracţiuni, are dreptul de a se prezenta la examen pentru obţinerea permisului de conducere, respectiv pentru obţinerea unui nou permis de conducere, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare: a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate; b) a trecut un an de la data graţierii totale ori a restului de pedeapsă, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere sau de la data împlinirii termenului de prescripţie a executării pedepsei; c) a intervenit amnistia; d) interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă a fost executată integral ori executarea acesteia a încetat în alt mod prevăzut de lege; e) a intervenit reabilitarea.

Va fi interesant de urmărit cum se vor aplica în practică noile modificări: pentru condamnări definitive pronunţate după 2 martie 2023, data intrării în vigoare a modificărilor, sau numai pentru fapte comise după data intrării în vigoare a noii legi? Sigur, nu putem ignora nici a treia interpretare, chiar dacă este aberantă: aplicarea şi pentru condamnări anterioare datei de 2 martie 2023, dacă Poliţia vrea aşa. Pentru că nu ar fi pentru prima oară când Poliţia Rutieră ar aplica retroactiv legea mai nefavorabilă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!