Preşedintele american Joe Biden a eliminat luni o interdicţie impusă de predecesorul său, conform căreia persoanele transgender nu aveau voie să intre în armata SUA.

Biden a semnat un decret potrivit căruia "toţi americanii calificaţi pentru a servi în forţele armate ale SUA trebuie să o poată face", se arată într-un comunicat transmis de Casa Albă, potrivit site-ului G4media.ro. "Preşedintele Biden consideră că identitatea sexuală nu ar trebui să fie un obstacol pentru serviciul militar şi că forţa Americii rezidă în diversitatea sa", au mai transmis reprezentanţii Casei Albe, conform aceleiași surse.

Măsura luată de actualul preşedinte îndeplineşte una dintre promisiunile de campanie menite să pună stop discriminării persoanelor din comunitățile LGBT.

În 1 iulie 2017, armata americană a permis pentru prima dată recruţi transgender, după ce Barack Obama a luat această hotărâre, la finalul mandatului. Cu toate acestea, după ce Trump a preluat funcţia, administraţia a întârziat data înrolării şi a solicitat studii suplimentare pentru a determina dacă decizia de a le permite persoanelor transgender să activeze în armată va afecta disponibilitatea sau eficacitatea militară.

Câteva săptămâni mai târziu, Trump a anunțat pe Twitter că guvernul său nu va accepta ca persoanele transgender să slujească "în orice calitate" în armată. Astfel, persoanele transgender care voiau să activeze în armată erau constrânse să se înroleze cu identitatea de gen declarată la naştere. Iar persoanele care aveau nevoie de tratament hormonal sau de chirurgie de reorientare sexuală nu mai puteau să se înroleze, la fel ca şi persoanele care suferiseră deja un tratament medical de schimbare de sex, mai notează site-ul de știri.

Măsura a fost criticată de apărătorii drepturilor omului care o considerau discriminatorie şi estimau că va face ca militarii transgender să-şi ascundă identitatea sexuală.

Pentagonul evaluează la 9.000 numărul persoanelor care se identifică ca transgender şi care sunt încadrate în forţele armate, dintre care o mie declară că şi-au făcut schimbare de sex sau că vor să o facă. Armata americană are în serviciul activ 1,3 milioane de militari.