La momentul în care scriu acest text nu ştiu dacă Simona Halep va câştiga turneul de la Roland Garros şi dacă va ajunge numărul 1 mondial. Nici nu contează, eu sunt bucuros deja datorită faptului că intransigentul popor român a revenit la sentimente mai bune faţă de ea. Ştiţi probabil că în perioada în care ieşise din formă şi părăsea turneele după turul 1 sau 2, Halep ajunsese duşman naţional. Nouă ne plac doar campionii, se ştie.

Cunosc un domn, o persoană onorabilă, care nu o înghite pe Simona Halep. Deloc! O ponegreşte pe internet în toate felurile, care mai de care mai inventiv, mai ironic şi mai amuzant. L-am urmărit o perioadă şi m-am distrat bine. Curând am remarcat că nu pomeneşte niciodată despre jocul sportivei. Nu se plânge de modul în care loveşte mingea, de cum se deplasează în teren, de cum vine la fileu, de cum serveşte... Nimic! El este iritat doar de supra-expunerea ei în media, de modul în care presa o transformase în personaj aproape monden, de pseudo-ştirile făcute dintr-o jumătate de declaraţie, de prea-multele informaţii despre viaţa ei.

De la dragoste la ură distanţa e infimă, iar excesul în exploatarea imaginii cuiva poate muta cu uşurinţă acul de pe busola sentimentelor publicului. Mass-media creează eroi şi îi distruge cu nonşalanţa unui ţânc ce dărâmă un castel de nisip construit cu migală, de care, brusc, s-a plictisit. Ţi se spune pe cine să iubeşti, pe cine să urăşti şi cu câtă intensitate. Dacă nu-ţi foloseşti propria minte pentru a evita capcana, te-ai ars! Omul din povestea mea ştia lucrurile astea, dar din păcate se răzbuna în direcţia greşită.

Sportivii români care luptă în competiţii internaţionale trebuie să care în spate toate frustrările neamului. Ne-au călărit turcii nişte sute de ani? Las' că-i batem şi noi în deplasare! Vor ungurii să ne fure Ardealul? Las' că le dăm trei boabe şi le trece! Ne-au luat ruşii tezaurul? Un 6-0, 6-0 va restabili dreptatea. Americanii ne cer vize? Las' că-i ardem la bârnă şi la sărituri! Jucătorii pe care îi vedem la TV devin nişte personaje virtuale în pielea cărora simulăm o realitate diferită. Iar la jocurile pe computer noi trebuie să câştigăm întotdeauna.

Dacă va ajunge nr. 1 în clasamentul mondial, Simona Halep va şterge toate nemulţumirile detractorilor, va fi făcută cetăţean de onoare, va fi medaliată de preşedinte şi va fi pomenită în cântece. Doar omul din povestea mea se pregăteşte de zile negre. Presa îl va asasina câte puţin în fiecare zi cu o informaţie, o ştire, un reportaj, un breaking news, toate despre aceeaşi persoană.

Citiți și articolul Simona Halep a pierdut finala de la Roland Garros, dar ajunge pe locul 2 în ierarhia mondială