Festivitatea de înmânare a diplomelor de excelenţă s-a desfăşurat sâmbătă, începând cu ora 11, în sala mare a Prefecturii, la iniţiativa şefului Direcţiei de Cultură, Mircea Bradu, care l-a invitat special la eveniment pe secretarul de stat din Ministerul Culturii, Vasile Timiş. „Este prima oară de când lucrez la Minister când cineva dintre colegii noştri s-a gândit că, dacă banii sunt atâţia cât sunt pentru Cultură, adică foarte puţini, trebuie măcar să recunoaştem eforturile dumneavoastră. Felul în care a gândit Direcţia această modalitate de apreciere e o direcţie pentru noi de la Minister, pentru un început nou", le-a spus celor prezenţi Vasile Timiş în deschiderea festivităţii.

Diplomele au fost înmânate unor specialişti din Arhitectură, Teatru şi Filarmonică, Arte plastice, Presă şi chiar Sport, printre premianţi numărându-se actori de renume precum Ioan Abrudan, Daniel Vulcu sau Meleg Vilmos, dar şi fostul selecţioner Emeric Jenei, antrenori de sport şi campioni naţionali ori europeni care au obţinut rezultate excepţionale în trecut.

Omul de cultură Mircea Bradu a afirmat că a inclus printre „premianţi" şi sportivi, deoarece aceştia s-au implicat şi în evenimentele culturale şi în plus în acest domeniu există „oameni de valoare pe care Oradea nu-i cunoaşte, dar îi are". „Am avut ideea acordării acestor diplome de excelenţă în urma unei şedinţe colective. Ne-am adunat reprezentanţi din toate domeniile şi fiecare a venit cu propuneri. Iar în cea mai mare parte s-a căzut de acord cu numele celor premiaţi", a afirmat şeful Direcţiei de Cultură.