„Să ne dea pe toţi afară şi să lucreze ei în locul nostru!", a spus o îngrijitoare de grădiniţă, joi, în faţa Prefecturii Bihor, făcând referire la cei care conduc ţara. Aproximativ 60 de alţi colegi ai săi, cu toţii din categoria personalului nedidactic, au susţinut-o, pichetând timp de o oră sediul Prefecturii Bihor.

„Protestăm pentru că ni s-au redus salariile. Primeam un singur spor, cel de penibilitate, de 10%, dar şi ăsta ni l-au tăiat. Mai primeam un premiu lunar de 2%, nici pe ăla nu-l mai avem. Noi mergem acasă lunar cu puţin peste 500 de lei. Adică nici minimul pe economie nu-l avem", a spus Dan Bonca, liderul Sindicatului Personalului Nedidactic din Învăţământ Bihor.

Bonca a aruncat vina pentru situaţia în care se află el şi colegii săi şi pe liderii la nivel naţional ai sindicatelor din învăţământ. „Mereu au negociat doar salariile cadrelor didactice, pe noi ne-au marginalizat", a acuzat Bonca.

Protestatarii sunt nemulţumiţi şi de faptul că, lunar, stau sub spectrul disponibilizărilor. „Ne tot ameninţă cu restructurări. Oricum, lipsa de personal este deja acută, iar noi suntem nişte „jolly jokeri", fugim dintr-o parte în alta, de la curăţat de cartofi la dus copiii la baie", a spus o altă îngrijitoare.

O delegaţie a protestatarilor a depus un memoriu cu doleanţele lor la cabinetul prefectului, unde i-a ascultat subprefectul Cristian Bitea. „Daţi-mi 24 de ore să mă documentez şi să cer explicaţii Ministerului Educaţiei cu privire la sporul tăiat", le-a cerut Bitea oamenilor.

Dacă situaţia nu se schimbă, protestatarii sunt hotărâţi să declanşeze greva generală. „Am început deja să strângem semnături, pentru că noi nu avem siguranţa zilei de mâine", a precizat liderul protestatarilor.