Încep prin a vă ura tradiţionalul "La mulţi ani!" şi un 2022 aşa cum vi-l doriţi fiecare în parte.

Din perspectivă juridică, data de 1 ianuarie 2022 ar fi trebuit să fie data de la care dosarul electronic naţional să fi fost operabil la toate instanţele din ţară. Din păcate, însă, acest lucru nu s-a întâmplat şi nici nu se mai discută nimic legat de acest proiect.

În concret, aşa cum am mai arătat de-a lungul anului trecut, din cauza "pasivităţii" Ministerului Justiţiei, unele instanţe au dezvoltat, începând din anii 2013-2014 versiuni "regionale" ale dosarului electronic, acestea fiind substanţial îmbunătăţite în perioada pandemiei.

În iunie 2021 Ministerul Justiţiei a demarat proiectul dosarului electronic naţional ce implica "unificarea" variantelor regionale prin crearea unui sistem unic naţional cu privire la vizualizarea şi comunicarea electronică a actelor de procedură. Dintr-o altă perspectivă, implementarea dosarului electronic naţional presupunea şi modificarea substanţială a codurilor de procedură civilă şi procedură penală.

Din păcate, însă, criza politică declanşată în septembrie a blocat acest proiect, atât din perspectivă tehnică, cât şi a adaptării legislaţiei.

Totuşi, odată cu numirea recentă în funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei a fostului preşedinte a Tribunalului Arad, cred că există perspective de realizare a acestui proiect, atât timp cât cel care a implementat cea mai performantă versiune locală va fi lăsat să îşi facă treaba şi la nivel naţional. La final de an vom trage linie şi vom vedea.

Anul 2022 ar fi trebuit să producă şi o modificare de esenţă a legislaţiei, în sensul în care toate hotărârile să fie motivate la data pronunţării lor. Reamintesc faptul că acest lucru se întâmplă în materie penală din mai 2021, ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale. Deşi proiectul a fost demarat în iunie, din septembrie nu s-a mai auzit nimic despre el.

Până la urmă cred că este o chestiune de timp până vom ajunge la motivarea înainte de pronunţare în toate procesele. Experienţa din penal ne arată că munca e mai puţină pentru judecători, greşelile mai puţine, iar calitatea hotărârilor mai ridicată.

În fine, o perspectivă clară în Justiţie este anunţul privind majorarea, în plină criză financiară, a salariilor din justiţie cu 20%. Nu putem spera decât că asta va creşte şi calitatea hotărârilor judecătoreşti...