La fel ca în fiecare an, încep prin a ura tuturor cititorilor tradiţionalul "La mulţi ani" şi "un 2015 mai bun ca 2014".

Dacă anul 2014 a marcat intrarea în vigoare a 3 coduri: Codul penal, Codul de procedură penală şi Codul Insolvenţei, în anul 2015 nu se preconizează schimbări legislative majore.

Totuşi, datorită numeroaselor decizii de neconstituţionalitate ale unor texte din codul penal şi codul de procedură penală, cel mai probabil, în primele luni ale anului 2015 vom asista la o modificare a celor două acte normative. Această modificare ar trebui să vizeze şi alte texte, dar care, cel puţin deocamdată, nu au fost declarate neconstituţionale.

Primele luni ale anului 2015 ar trebui să aducă şi republicarea Noului cod de procedură civilă cu o nouă numerotare a articolelor. Obligaţia republicării a fost prevăzută în Legea nr. 138/2014 prin care s-au operat modificări ale procedurii civile, dar nu a fost pusă în practică până în acest moment.

Anul 2015 va aduce probabil şi primele decizii pronunţate în recurs în interesul legii cu privire la aplicarea noilor coduri, dar şi noi decizii pronunţate în hotărâri preliminare ale Instanţei Supreme cu privire la problemele dificile de aplicare a codurilor sesizate de instanţele ce judecă, în concret diverse litigii.

Mai mult ca sigur, Curtea Constituţională va continua să verifice compatibilitatea prevederilor noilor coduri cu cele ale Constituţiei interpretate prin prisma tratatelor internaţionale la care România este parte.

Din păcate, în acest moment nu se mai vorbeşte deloc de elaborarea unui nou cod rutier. De asemenea, nici domeniul contravenţional general nu este vizat de elaborarea unor acte normative moderne, România având una dintre cele mai învechite legislaţii în acest domeniu - Ordonanţa 2/2001 nefiind decât o copie cosmetizată a vechii Legi nr. 32/1968.

Nu în ultimul rând, sistemul judiciar trebuie să se pregătească pentru intrarea în vigoare la 1 inauarie 2016 a ultimelor dispoziţii ale Noului cod de procedură civilă care vor impune cercetarea proceselor în cameră de consiuliu şi nu în şedinţă publică cum se întâmplă în prezent.