Când era de-o şchioapă, Marius Bândilă a învăţat să pescuiască, întâi pe apele din Mureş, apoi pe cele din Bihor. "Aşa îmi încarc bateriile", spune bărbatul, convins că liniştea de pe malul unui râu, în mijlocul naturii, este nepreţuită.

Pentru că îşi doreşte ca şi nepoţii lui să găsească această linişte, tânărul este un activist pentru ape curate, cu viaţă piscicolă abundentă. Alături de câţiva prieteni, a fondat Grupul Pescarilor Sportivi Orădeni, un ONG care populează râuri cu peşte şi curăţă gunoaie aruncate în natură. Din grijă pentru viitor...

Pescar de mic

Absolvent al Facultăţii de Drept din Oradea, dar specialist în vânzări, domeniu în care lucrează de aproape 15 ani, Marius Bândilă (39 de ani) este un bărbat energic, care îşi tratează cu entuziasm atât jobul, cât şi cea mai mare pasiune: pescuitul. "După familie şi serviciu, o partidă de pescuit este felul în care îmi dau reset", spune el.

A învăţat să pescuiască de la bunicul său, în defileul Deda Bistra, din judeţul Mureş, pe când avea vreo 6 ani, iar de-atunci nu mai lasă băţul din mână. Cât de des poate, iese la pescuit de păstrăvi, pe apele de munte: "Pe timpul verii, aproape în fiecare sâmbătă. Aşa simt că mă liniştesc după o săptămână de muncă. Fiecare om ar trebui să aibă un astfel de loc".

Adept al pescuitului sportiv, pe principiul "catch and release" (prinde şi eliberează), le dă drumul înapoi în apă peştilor prinşi. "Legea îţi permite să ţii zece păstrăvi. Dar dacă eu fac asta, şi mai merg cu cinci prieteni şi fiecare ţine zece peşti, ce mai rămâne în râu?", spune bărbatul, convins că generaţiile viitoare ar trebui să aibă şi ele privilegiul de a vedea peştii înotând în ape.

Puţini, dar buni

Pescari mai experimentaţi i-au povestit lui Marius cum, pe vremuri, râurile Bihorului erau "negre" datorită mulţimii peştilor care înotau în ele. "Acum nu mai e aşa, dar încă mai sunt peşti. Însă poate fi şi mai rău, şi eu nu vreau să le spun nepoţilor mei că n-am făcut nimic când peştii dispăreau!", zice bărbatul.

Tocmai de aceea, în urmă cu vreo 7 ani, alături de câţiva prieteni, a fondat Grupul Pescarilor Sportivi Orădeni (GPSO). Iniţial, au fost doar o trupă de pescari entuziaşti (foto), dar între timp au devenit asociaţie cu acte în regulă.

Grupul Pescarilor Sportivi Orădeni

"Suntem 5 fondatori şi mai avem încă 11 membri. Scopul nostru nu este să fim mulţi, ci să facem o schimbare. Noi vrem ca oamenii să aibă unde să meargă la pescuit, dar şi să pescuiască civilizat", spune Marius. Toţi pescarii din asociaţie sunt sportivi profesionişti, participă la competiţii, ba chiar câştigă premii. "Avem şi un campion naţional", se făleşte orădeanul.

Pe banii lor

În fiecare an, GPSO a cumpărat mii de puieţi de peşti şi a populat râuri din judeţ. Au eliberat puieţi chiar şi în apele Crişului Repede, în centrul Oradiei, unde peştii aproape că puteau fi număraţi pe degete. "Prima oară am populat cu şalău, o specie de răpitori foarte căutată, pentru că are carne bună şi tocmai de aceea pescarii păstrează exemplarele prinse", zice Marius. Toate cheltuielile le-au suportat membrii GPSO, la fel cum au făcut şi la următoarele populări.

În schimb, pentru că nici unul dintre pescari nu este specialist în ihtiologie (studiul peştelui), au cerut sfaturi de la profesionişti, astfel încât să facă populările corect. "Colaborăm foarte bine cu Aqua Crisius", spune pescarul.

Împreună, la jumătatea lunii martie, cele două asociaţii au intervenit şi pe lacul de la Tileagd. Ca vieţuitoarele să aibă unde să-şi adăpostească icrele, pescarii au "plantat" pe fundul acumulării brazi rămaşi de la sărbătorile de iarnă, care acum formează un substrat numai bun de ascunziş. O soluţie simplă, dar de care nimeni nu s-a mai preocupat...

Respectaţi natura!

Membrii GPSO mai au şi alte planuri pentru acest an. De pildă, pe Valea Vida vor să amenajeze o cascadă podită, din lemn, astfel încât cleanul să nu mai ajungă în amonte şi să mănânce puieţii altor specii de peşte, iar pe Crişul Repede vor să facă noi populări. În plus, se gândesc să participe din nou la acţiuni de ecologizare, precum "Let’s do it".  

De asemenea, pescarii orădeni vor să monteze panouri informative pe malurile râurilor din Bihor, astfel încât tot mai mulţi undiţari să conştientizeze importanţa eliberării peştilor, dar şi reguli de bun-simţ, cum ar fi strângerea gunoaielor după o tură de pescuit. "Promovăm un pescuit civilizat cu respect maxim faţă de natură", spune Marius. O lecţie care nu trebuie uitată, până la urmă, de nimeni...