Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor a anunţat marţi, printr-un comunicat de presă, că „în data de 2 martie 2019 au fost confirmate noi cazuri de pestă porcină africană la mistreţi, pe fondul de vânătoare nr. 12 Fagu - Balc, în cadrul Complexului de vânătoare înregistrat sanitar veterinar”.

Dincolo de tonul sec al comunicatului, directorul DSVSA Bihor, dr. Remus Moţoc, a confirmat BIHOREANULUI că zona cel mai recent afectată este cea închiriată de miliardarul Ion Ţiriac, pentru creşterea mistreţilor în vederea vânătorii.

„Pe 28 februarie şi pe 1 martie s-au găsit în incinta complexului de vânătoare patru mistreţi morţi. S-au prelevat probe biologice şi s-au făcut analize, iar apoi, foarte rapid, pe 2 martie, a venit confirmarea cu privire la pesta porcină africană”, a spus Moţoc.

Potrivit şefului DSVSA, pe întregul fond de vânătoare de la Balc a fost instituită interdicţia de vânătoare.

În luna decembrie a anului trecut, prezenţa virusului a mai fost confirmată pe acelaşi fond de vânătoare 12 Fagu - Balc, dar într-o zonă de pădure diferită de cea administrată de Wild Boar, firma lui Ţiriac.

Tot marţi, DSVSA a informat că din numărul total de 60 de focare de pestă porcină africană confirmate în Bihor mai sunt active 39 focare, care afectează 14 localităţi: Crestur, Cherechiu, Abrămuț, Cheșereu, Galoș Petreu, Făncica, Silindru, Cubulcut Sălacea, Chișlaz, Târgușor, Abram, Petreu și Șimian.