Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor a anunțat joi depistarea a 19 noi focare de pestă porcină africană la porcii domestici. Din acest motiv au fost stabilite restricții sanitar-veterinare în 18 localități, majoritatea fiind din nordul județului.

Potrivit unui comunicat dat publicității de DSVSA Bihor, rezultatele buletinelor de analiză emise de laboratoare naționale acreditate pentru diagnosticarea PPA a indicat prezența bolii în 19 focare noi descoperite de la finele lunii ianuarie (din 27.01.2021) până la finele primei decade a lunii februarie (10.02.2021), ceea ce a făcut ca numărul total al focarelor de pestă porcină africană din Bihor să ajungă la 22.

DSVSA precizează că au fost stabilite restricții sanitare veterinare în localitățile Cheriu, Șimian, Cordău, Sălacea, Tărian, Buduslău, Vadu Crișului, Alparea, Cheț, Galoșpetreu, Curtuișeni, Santăul Mic, Marghita, Butani, Săcuieni, Adoni, Izvoarele și Birtin. 

Conform procedurilor, specialiștii DSVSA Bihor au luat măsuri pentru punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor, a spaţiilor de cazare a porcilor, aleilor, perimetrelor, ustensilelor şi obiectelor potenţial contaminate.

În ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, în această perioadă au fost diagnosticate 12 cazuri noi în două fonduri de vânătoare, Fondul FV2 Vășad și Fondul FV10 Pădurea Mare, astfel că numărul total al fondurilor de vânătoare afectate este în prezent de 14.

DSVSA amintește că toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

„Având în vedere incidența crescută a bolii din acesată perioadă, dorim să readucem în atenția crescătorilor/ deținătorilor de porcine din exploataţiile profesionale și gospodăriile non-profesionale de suine, principalele măsuri de biosecuritate ce trebuie avute în vedere în scopul prevenirii apariției, respectiv a identificării incipiente a bolii la animalele pe care acestea le dețin”, subliniază comunicatul DSVSA.

Concret, proprietarilor de suine li se recomandă:

- să nu intre în adăposturile unde se cresc porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care au fost în afara exploatației. Este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să existe o tăviţă cu paie sau alt material absorbant îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau un dezinfectant autorizat;

- creşterea porcilor se face doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de exploatație, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;

- hrănirea animalelor se realizează doar cu furaje sigure, specifice speciei, cu origine cunoscută fiind interzisă hranirea porcilor cu resturi alimentare rezultate în gospodăria proprie sau provenite de la unitățile de alimentație publică (restaurante, cantine etc.). Dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă să nu se administreze porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne;

- să nu scoată animalele (scroafe sau vieri) din exploataţie, în scopul montei cu animale din altă exploataţie;

- să nu cumpere purcei sau porci din locuri necunoscute, fără ca acestea să fie identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;

- să nu folosească în hrana animalelor iarbă sau alte verdețuri culese de pe câmp sau din pădure, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi;

- să asigure condițiile de biosecuritate în toate exploatațiile de porcine (gospodării și ferme comerciale), cu interzicerea accesului la animale cu statut necunoscut, respectiv menținerea animalelor doar în adăposturi, fiind interzisă scoaterea acestora pe pășuni;

- să anunțe de urgență medicul veterinar local, a medicul oficial zonal sau direct DSVSA Bihor (telefon 0259.266.141) precum și primăria sau consiliul local, despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră mare și mortalitate crescută, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic și prevenire.

Bineînțeles, este interzisă comercializarea, înstrăinarea și mișcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii și produselor din carne de porc provenite din zonele de restricție.