Nouă noi focare de pestă porcină africană la porci domestici au fost anunțate în Bihor de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, potrivit căreia epizootia a fost confirmată în patru localități din zone diferite ale județului, în perioada 1 august - 23 septembrie, în baza unor buletine de analiză emise de laboratoare naționale acreditate.

Cele 9 noi focare sunt, potrivit unei informări a DSVSA făcute luni, în localitățile Ciocaia, Ineu, Olosig, Cherechiu, Telechiu și Chistag.

„În localitățile afectate, specialiștii DSVSA Bihor au luat imediat, conform procedurilor specifice, măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei în exploatații, a spaţiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate”, precizează conducerea instituției.

Pe de altă parte, potrivit DSVSA, de la începutul lunii trecute și până în prezent au fost asanate 6 focare de PPA în localitățile Telechiu, Galoșpetreu și Chistag.

Ca urmare, în Bihor mai sunt active 19 focare de PPA la porcii domestici, fiind afectate localitățile Ciocaia, Săcuieni, Olosig și Sânicolaul de Munte (aparținând de orașul Săcuieni), Șilindru (comuna Șimian), Cherechiu și Cheșereu (comuna Cherechiu) și satul Ineu (comuna cu același nume).

În ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, în ultimele două luni nu au fost diagnosticate cazuri noi de boală, astfel încât numărul total al fondurilor de vânătoare în care evoluează PPA, este de 25.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi, dacă animalele sunt identificate și înregistrate în termenul prevăzut de legislaţie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!