Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a informat, vineri, printr-un comunicat de presă, despre confirmarea unui nou focar de pestă porcină africană în judeţ, în urma unui buletin de analiză emis de Laboratorul Naţional de Referinţă pentru pestă porcină africană din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti.

Potrivit comunicatului, noul focar de PPA confirmat se află în localitatea Târguşor, din comuna Cherechiu, afectând porci domestici.

"Numărul total de focare de PPA declarate în judeţul Bihor este de 49 la porci domestici din gospodării ale populaţiei şi 2 cazuri la porcii mistreţi din fonduri de vânătoare", arată DSVSA Bihor, cu unul mai mult decât numărul înregistrat înainte de Crăciun.

DSVSA Bihor precizează că, pentru a preveni răspândirea bolii, "au fost sacrificaţi şi ecarisaţi toţi porcii domestici bolnavi şi cei care au fost în contact cu aceştia şi au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte şi de la cele sacrificate".

De asemenea, specialiştii din cadrul DSVSA Bihor au luat măsuri pentru punerea sub supraveghere a exploataţiilor afectate, impunerea de restricţii de mişcare din şi către curţile şi localităţile afectate, pentru efectuarea dezinfecţiei exploataţiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

De asemenea, DSVSA adaugă că toţi proprietarii de animale sacrificate vor fi despăgubiţi.