Până la începutul lunii mai, Bihorul ar putea fi "curăţat" de pestă porcină. Prefectul Ioan Mihaiu a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că în judeţ au mai rămas doar 14 focare de boală, din care jumătate vor fi stinse vineri, iar celelalte şapte în cel mult două săptămâni, dacă nu apar alte îmbolnăviri.

"S-a oprit evoluţia pestei porcine şi, pentru că au trecut termenele prevăzute de lege, s-au stins focare. Din vârful de 60 de focare pe care le-am avut la un moment dat, s-au stins 46 de focare. Mai avem 14 focare în trei localităţi: Şilindru, Cubulcut, Şimian. Din cele 14, şapte sunt la Cubulcut şi se vor stinge azi, mâine. Mai rămân şapte focare în două localităţi, sperăm să nu mai apară niciun focar în următoarele două săptămâni şi vor fi stinse", a declarat Mihaiu.

Potrivit prefectului, focarele de pestă porcină sunt considerate stinse dacă, timp de şase luni, pe o rază de zece kilometri nu mai apar îmbolnăviri.

Mihaiu a precizat că nici la Balc, pe domeniul de vânătoare al lui Ion Ţiriac, nu au mai fost depistate noi semne de boală. Acolo, toţi porcii dintr-un ţarc au fost ucişi, după ce s-a confirmat că unele animale au murit din cauza pestei.