Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a anunţat, marţi, existenţa a patru noi focare de pestă porcină africană la porcii domestici. Noile focare s-au dezvoltat în localităţile Toboliu, Almaşu Mare, Telechiu şi Curtuişeni.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de DSVSA Bihor, cele patru focare noi au fost depistate în urma unor probe de laborator recoltate în perioada 19 şi 22 iulie şi confirmate de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Pestă Porcină Africană.

"Numărul total al focarelor de PPA active din judeţ este de opt, din care trei focare în localitatea Curtuişeni şi câte un focar în localităţile Pădureni, Cubulcut, Telechiu, Almaşu Mare şi Toboliu", se arată în comunicatul de presă.

În ceea ce priveşte evoluţia bolii în cazul poricilor mistreţi, instituţia a confirmat un nou focar de pestă porcină pe fondul de vânătoare 21 Paleu. În cazul porcilor mistreţi numărul focarelor a ajuns tot la 8.

DSVSA Bihor asigură că "specialiştii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploataţiilor, impunerea de restricţii de mişcare, efectuarea dezinfecţiei exploataţiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate".

DSVSA le recomandă proprietarilor de porcine:

- să nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă. Este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie/alt material absorbant îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau un dezinfectant autorizat;

- creşteţi porcii doar în spaţii îngradite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;

- hrănirea animalelor doar cu furaje sigure, specifice speciei, cu origine cunoscută fiind interzisă hranirea porcilor cu resturi alimentare rezultate în gospodăria proprie sau provenite de la unităţile de alimentaţie publică ( restaurante, cantine etc.). Dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne;

- nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie, în scopul montei cu animale din altă exploataţie;

- nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;

- nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi;

- asigurarea condiţiilor de biosecuritate în toate exploataţiile de porcine (gospodării şi ferme comerciale), cu interzicerea accesului la animale cu statut necunoscut, respectiv menţinerea animalelor doar în adăposturi, fiind interzisă scoaterea acestora pe păşuni;

- anunţarea de urgenţă a medicului veterinar local, a medicului oficial zonal sau direct a DSVSA Bihor (telefon 0259.266.141) precum şi a primăriei/ consiliul local, despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră mare şi mortalitate crescută, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic şi prevenire.