Serviciul Comunitar de Evidenţă a Populaţiei a prezentat vineri, într-o conferinţă de presă, bilanţul pe anul 2010 al celor două compartimente subordonate acestuia: Evidenţa Persoanelor şi Starea Civilă.

Referindu-se la realizările pe anul trecut, directorul Cristian Popescu a subliniat că, în 2010, Oradea a reuşit să reducă timpul de eliberare a cărţilor de identitate de la 9 zile la 4, iar din decembrie la 2 zile.

"Serviciul este pe primul loc în ţară din acest punct de vedere. În alte oraşe procesul poate dura chiar şi până la 30 de zile", a declarat Popescu. Acesta a adăugat că tot din 2010, orădenii şi-au putut programa intrarea la ghişeu online, de pe site-ul Primăriei, evitând astfel cozile şi aglomeraţia. "Am preluat acest sistem după cel folosit în Debrecen, iar în 2010, 355 de persoane s-au programat online la ghişeele serviciului", a afirmat Popescu.

Directorul Serviciului Comunitar de Evidenţă a Populaţiei a declarat că posibilitatea înscrierii naşterilor începând din 31 aprilie la Maternitate se înscrie tot în lista de realizări. "Astfel am uşurat procesul şi oamenii nu mai sunt puşi pe drumuri".

Nuntă unde vrei tu!

Tot de anul trecut, orădenii îşi pot programa căsătoriile online, 22% din totalul celor 1.552 de căsătorii fiind anunţate în acest fel. "Sperăm ca de anul acesta trendul să fie schimbat", a afirmat Cristian Popescu. Acesta a mai spus că pe 2011, serviciul pe care îl conduce doreşte să atragă cât mai multe cupluri pentru a-şi oficia căsătoria în Sala Mare a Primăriei.

"Casa Tineretului este foarte aglomerată deoarece are şi o grădină pusă bine la punct. Din acest an plănuim să-i atragem şi spre Primărie şi de aceea am scăzut taxa de închiriere a Sălii Traian Moşoiu de la 350 de lei la 300 de lei", a declarat Popescu.

Acesta a mai spus că pentru cei care vor o nuntă ieşită din comun, un ofiţer al stării civile se poate deplasa pentru a oficia cununia şi în alte locuri, cu anumite condiţii. "Anul trecut am avut 10 astfel de cereri, iar taxa este de 1.000 de lei", a precizat directorul.

Tot din 2010, orădenii pot aplica pentru a divorţa pe cale administrativă, Primăria înregistrând deja 18 astfel de cereri din 4 ianuarie şi până în prezent. "Astăzi trebuie să se prezinte primul cuplu, care a decis să divorţeze la Primărie şi să spună ce au decis. Li s-a dat un timp de gândire de 30 zile", a spus Cristian Popescu. Potrivit datelor de la Starea Civilă, în 2010, 546 de cupluri orădene au decis să se despartă.

Şase orădeni, premiaţi la 100 de ani

În ceea ce priveşte numărul de cărţi de identitate eliberate anul trecut, acesta este în scădere, ajungând la 27.908, dintre care 2.333 la prima eliberare. Însă la nivelul oraşului mai sunt 12.000 de persoane care nu sunt "puse în legalitate". "Este vorba fie de oameni care au plecat în străinătate şi au obţinut alte cetăţenii, fie de cei care nu dau importanţă acestui lucru", a spus Popescu, adăugând că doreşte să organizeze o "săptămână a identităţii", în care orădenii să poate să-şi primească noile acte fără să fie sancţionaţi.

În cadrul conferinţei de presă, Olimpia Poşan, de la Starea Civilă, a anunţat că anul trecut au fost înregistrate 5.090 de naşteri şi 2.887 de decese.

"Din păcate, trendul în ceea ce priveşte naşterile este uşor descrescător. Cifrele înregistrate la noi nu reflectă doar situaţia din Oradea. Spre exemplu, la naşteri, mamele vin aici din mai multe sate, astfel că doar 2.500 de nou-născuţi sunt orădeni. Şi în privinţa deceselor, doar 1.400 au fost cetăţeni orădeni", a completat directorul Cristian Popescu.

Tot în 2010, au fost premiate 240 de persoane pentru împlinirea a 50 de ani de căsătorie şi 6 locuitori ai oraşului care au împlinit 100 de ani.