Pe 27 ianuarie, universitarii orădeni sunt chemaţi la vot, fiind programat primul tur de scrutin al alegerilor pentru Senatul Universităţii din Oradea, mandatul 2016-2020. Cadrele didactice şi cercetătorii cu drept de vot vor trebui să îşi aleagă cei 57 de reprezentanţi în forul legislativ. Fiecare facultate din cele 15 are un număr de reprezentanţi, raportat la numărul de cadre didactice din componenţă, dar fiecare alegător va vota aleşii din partea tuturor facultăţilor. 

În total, la registratura Universităţii s-au depus 105 candidaturi ale cadrelor didactice ale Universităţii. Numărul candidaţilor care se vor regăsi miercurea viitoare pe buletinele de vot ar putea fi mai mare, însă, deoarece consiliile facultăţilor trebuie să facă propuneri de candidaţi, cu acordul acestora, în cazul în care nu şi-au depus candidatura un număr de candidaţi cel puţin egal cu norma de reprezentare a facultăţii.

Această prevedere este menită să asigure senatori de rezervă, în cazul în care câştigătorii prin vot aleg să se retragă. Aşadar, dacă o facultate are dreptul la doi reprezentanţi în Senat, în cazul în care nu are minim patru candidaţi, consiliul poate să facă propuneri. O astfel de situaţie se regăseşte la Facultatea de Drept, care are dreptul la doi reprezentanţi în Senat, deci ar trebui să aibă patru candidaţi, dar un singur cadru didactic şi-a depus candidatura: avocatul Ştefan Herchi.

Printre universitarii care vor să fie senatori în mandatul 2016-2020 se află şi actualul preşedinte al Senatului, profesorul Sorin Curilă, care de altfel îşi doreşte şi un nou mandat în fruntea forului. De asemenea, şi-a depus candidatura ca membru şi cancelarul general al Senatului, conferenţiarul Vasile-Aurel Căuş.

Totodată, şi-au depus candidatura şi universitari care în prezent au funcţii de conducere şi, conform reglementărilor din Carta universitară, dacă vor câştiga un mandat de senator, vor intra în incompatibilitate şi vor trebui să renunţe fie la calitatea de senator, fie la cea de şef. Astfel, intră în cursă pentru un loc în Senat prorectorul Marcela Prada, decanul Facultăţii de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură, Aurora Mancia, şi prodecanul de la Ştiinţe Economice, Simona Bodog.

Facultatea cu cei mai mulţi candidaţi este cea de Medicină şi Farmacie, care are şi cei mai mulţi reprezentanţi în Senat, zece la număr. Printre mediciniştii care vor un mandat de senator universitar se numără şi managerul Spitalului Clinic Judeţean Oradea, dr. Gheorghe Carp. De asemenea, s-au înscris în cursă doctorii Carmen Pantiş şi Ovidiu Burtă.

Printre candidaţii la Senat se mai numără şi fostul director administrativ al Universităţii, Ioan Mircea Gordan (Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei), fostul prorector Sorin Şipoş (Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării) şi şeful Comisiei universitare de Etică, Cornel Nicu Sabău (Facultatea de Protecţia Mediului).

Dacă pe 27 ianuarie nu se va întruni cvorumul necesar validării alegerilor, universitarii vor fi rechemaţi la vot la al doilea tur de scrutin pe 1 februarie. Senatul nou ales va fi validat pe 8 februarie, iar pe 18 aprilie senatorii îşi vor alege preşedintele.

Citeşte pe această temă şi articolele:

"Democraţie în Universitate: Studenţii candidaţi la Senat au un program comun, prin care cer transparenţă, mai multe burse şi facilităţi"

"Şedinţă festivă: Cel puţin de ochii lumii, senatorii Universităţii au făcut pace cu şefii instituţiei (FOTO)"