La iniţiativa Asociaţiei Sântandrei Metropolitan Area (SMA), un ONG care reprezintă interesele localnicilor din această comună, peste 100 de voluntari, conform estimările organizatorilor, au plantat, sâmbătă, o adevărată perdea verde în jurul fermei Căminului Felix, de la marginea comunei.

În acest cămin cresc mai mulţi copii orfani, iar pentru a-şi asigura banii necesari, Fundaţia Căminul Felix deţine o fermă de vaci. Pentru că an de an numărul animalelor din fermă a crescut, reprezentanţii Asociaţiei SMA au discutat cu administratorii căminului, pentru a găsi o soluţie astfel încât duhoarea de la fermă să nu intoxice satele vecine.

Aşa au decis ca, împreună, să planteze 250 de puieţi din specia Cupressocyparis Leylandii (Leyland cypress), arbori care cresc foarte repede şi are tufa verde tot anul. Astfel, o perdea din această specie de chiparos este ideală pentru protecţia faţă de disconfortul olfactiv.  

Reprezentanţii SMA şi ai Căminului Felix au decis să repete acţiunea de plantare şi în 2018, iar fundaţia care administrează ferma şi-a propus ca anul viitor să achiziţioneze o maşină de injecţie a dejecţiilor direct în sol, astfel ca vecinii fermei să nu mai fie deranjaţi de duhoare.

Potrivit unui comunicat al Asociaţiei SMA, Fundaţia Căminul Felix este singur proprietar de fermă din zonă care a acceptat să colaboreze cu sătenii pentru a găsi soluţii la problema mirosurilor.

Desigur, deşi documentul nu arată, localnicii din Sântandrei se referă la grupul Nutrientul, care deţine ferme, printre alte localităţi, în Sîntandrei, Palota şi Oradea. Aşa cum se ştie, fermele Nutrientul sunt de ani de zile un subiect de nemulţumire pentru mulţi bihoreni, deoarece emană duhori greu de suportat.