După ce în ultima perioadă opinia publică a fost șocată de fapte comise de violatori sau criminali ieșiți mai devreme din pușcării din cauza recursului compensatoriu, opoziția cere abrograrea, respectiv reevaluarea acestei legi. Peste 10.000 de infractori au fost eliberați în baza acestuia într-un singur an, iar tintre ei 649 au revenit în închisori, comițând 188 de crime, violuri și tâlhării, anunță Digi24.ro.

Potrivit unui răspuns oficial transmis de către ministrul justiției, Tudorel Toader, la cererea deputatului PNL Florin Roman, 188 de infractori liberați mai devreme în baza legii regimului compensatoriu au comis noi fapte cu violență: crime, tentative de crimă, violuri, tâlhării.

Potrivit sursei citate, în perioada 19.10.2017 - 23.11.2018 au fost eliberați, în baza aceleiași legi, 10.880 de deținuți. Din totalul acestora, 649 au revenit în penitenciare, iar 188 au comis violuri, crime și tâlhîrii, scrie deputatul PNL Florin Roman.

Acesta susține și că „în paralel cu eliberarea celor aproape 11.000 de deținuți, a scăzut dramatic numărul patrulelor poliției naționale” și invocă un răspuns oficial furnizat de Ministerul de Interne, arată Digi24.ro.

„Într-un răspuns oficial la o interpelare, ministrul de interne, Carmen Dan, confirmă scăderea numărului patrulelor la nivel național: 3.571 în 2016, 3.296 în 2017 și 3.157 în 2018. Reducerea numărului patrulelor de polițiști și jandarmi este determinată de pensionările masive de la nivelul MAI. Așadar, sub guvernarea cuplului Dragnea-Toader România a devenit raiul infractorilor și nimeni nu se mai simte în siguranță!”, mai scrie vicepreședintele PNL.

Culmea este că unii dintre cei eliberați în baza recursului compensatoriu vor primi și bani de la statul român. Așa cum BIHOREANUL a anunțat, unul dintre ei este violatorul în serie Petru Hera, căruia i-au și fost reduse 180 de zile din pedeapsă și i-au fost acordate și despăgubiri de 3.000 de euro pentru detenție. În aceeași situație este și cazul unui alt violator în serie, Pop Vilmoş, arestat la doar două luni după ce a fost eliberat înainte de termen din închisoare, după ce a atacat o tânără în noaptea de Crăciun.

Problema recursului compensatoriu a revenit în actualitate și după ce un tânăr din Mediaș a fost omorât de trei indivizi, dintre care doi fuseseră eliberați recent în baza acestei legi.

În acest context, deputatul PNL Florin Roman a anunţat că la începutul sesiunii parlamentare va depune un proiect de lege care le va interzice criminalilor, violatorilor şi tâlharilor să mai beneficieze de recursul compensatoriu. De asemenea, Partidul Mişcarea Populară cere demisia miniştrilor Tudorel Toader şi Carmen Dan, iar Uniunea Salvaţi România a anunțat că va depune chiar luni un proiect prin care recursul compensatoriu să fie abrogat, cerând ca premierul să intervină cu o ordonanţă de urgenţă.

De altfel, printr-un comunicat în care critică reprezentanții Puterii pe marginea acestei legi, deputatul USR de Bihor Silviu Dehelean, membru al Comisiei juridice, atrage atenția că această lege dă naștere altor infractori și va crea o supraaglomerare a  penitenciarelor. „După cum atrag atenția și angajații din penitenciare, în condițiile în care, în general, recidiva intervine undeva într-un interval de 1-5 ani și se ridică la un procent de aproximativ 65%, este de așteptat că în curând populația penitenciara să fie cu 5000 de persoane mai numeroasă decât la data adoptării recursului compensantoriu. Deci, legea recursului compensatoriu lucrează tocmai împotrivă scopului pentru care – oficial! – a fost adoptată”, se arată într-un comunicat transmis de USR.

În replică la inițiartivele Opoziției, PSD-iștii spun că oricum infractorii ar fi comis noi fapte. Potrivit Digi24, deputatul PSD Nicuşor Halici, preşedintele Comisiei juridice din Cameră, susţine că "astfel de evenimente sunt ireversibile". "Acum trebuie să fim foarte corecţi, judecând la rece, cât se poate în astfel de circumstanţe, din păcate astfel de evenimente sunt ireversibile şi pe această cale îmi exprim complet şi regretul şi dezacordul că există în continuare posibilitatea ca astfel de fapte să fie înfăpuite de diferiţi indivizi, chiar recidivişti fiind ei, trebuie să spunem că şi dacă nu ar fi beneficiat de recursul compensatoriu un astfel de individ, dacă într-adevăr e aşa cum spuneţi dumneavoastră, ar fi ajuns să înfăptuiască fapte eventual similare şi după ce şi-ar fi ispăşit de drept pedeapsa", a declarat social-democratul Nicuşor Halici.