La finalul acestui an şcolar, 126 de cadre didactice din Bihor intră în restrângere de activitate, adică rămân fără post la unitatea de învăţământ unde predau.

Restrângerea de activitate e cauzată fie de comasările dintre şcoli, fie de migraţia elevilor din mediul rural spre mediul urban. În plus, noua lege a educaţiei prevede că o clasă trebuie să aibă minim 12 elevi, nu 10 cum era până acum, astfel că şi acesta este un motiv pentru restrângerea activităţii.

Potrivit inspectorului şcolar general, Dorel Luca, din cele peste 120 de posturi 31 sunt la învăţători, 25 la discipline tehnice, 12 la limba şi literatura română, 10 la limbi moderne, şapte la fizică şi chimie, şase la matematică, cinci la educaţie fizică şi două la biologie.

Dascălii rămaşi fără loc la catedră vor ocupa alte posturi în sesiunea de pretransfer, şedinţele publice urmând să aibă loc între 6 şi 10 mai.

Luca a mai spus că pentru sesiunea de pretransfer sunt disponibile 381 de posturi, astfel că toate cadrele didactice rămase pe dinafară au şanse să îşi găsească un alt loc. Posturile care rămân vacante după pretransfer vor fi împărţite în vară, după ce va avea loc şi examenul de titularizare.