Inspectoratul Şcolar Judeţean a început preluarea dosarelor de transfer de la cadrele didactice bihorene. Până în prezent, 156 de profesori şi învăţători din judeţ au cerut transferul pe motiv de restrângere a activităţii, însă perioada de depunere a dosarelor se va încheia pe 22 aprilie. Acest lucru înseamnă, în cazul profesorilor, că le-a scăzut norma didactică, deoarece nu mai au clase la care să predea, iar în cazul învăţătorilor că au prea puţini elevi în clase.

Din cele 156 de dosare, 52 sunt ale învăţătorilor. Un număr identic cu numărul unităţilor şcolare care din toamnă îşi vor comasa anumite clase, însă acest lucru este doar o coincidenţă, potrivit şefului IŞJ Bihor, Dorel Luca.

El a afirmat că nu se îndoieşte că se vor găsi soluţii pentru toţi profesorii aflaţi în restrângere de activitate. "În fiecare an am gestionat situaţia", spune şeful IŞJ.

Printre şcolile care au trebuit să-şi mute unele clase în alte unităţi de învăţământ se numără Şcoala cu clasele I-VIII George Coşbuc din Oradea, unde în prezent există o clasă de-a II-a cu nouă elevi şi o clasă de-a III-a cu zece şcolari. Din toamnă, aceştia vor merge la Şcoala Oltea Doamna, astfel că învăţătorii lor sunt printre cei 52 care au intrat în restrângere de activitate.

Din mediul rural, un exemplu de comasare este la Oşorhei, unde nu va mai exista clasă de limba maghiară. "În prezent, acolo sunt 11 elevi. Situaţia e inversă faţă de Biharea, unde din toamnă nu va mai exista secţie de limba română", a precizat Luca. Astfel, copiii din Oşorhei vor merge la Şcoala Nicolae Bălcescu din Oradea, iar cei din Biharea la Tămăşeu.

Bineînţeles, dacă părinţii lor nu sunt de acord cu alternativa oferită de IŞJ Bihor, pot să îşi transfere copiii la orice altă şcoală.