Zona Metropolitană Oradea a anunţat că, în calitate de partener principal, a semnat Contractul de Finanţare pentru proiectul "Pregătirea investiţiilor strategice pentru dezvoltarea unei infrastructuri integrate de transport rutier la nivelul polilor urbani Oradea-Debrecen".

Proiectul constă în îmbunătăţirea infrastructurii de transport rutier la nivelul reţelei celor două oraşe şi presupune, printre altele, elaborarea a două studii de prefezabilitate pentru fundamentarea necesităţii pregătirii unor investiţii majore în infrastructura de transport rutier în cele două aglomerări urbane.

În speţă este vorba de „construcţia unor segmente de inele de centură la nivelul Zonei Metropolitane Oradea în direcţia E-N-V, respectiv la nivelul oraşului Debrecen în partea de est".

Bugetul total al acestui proiect este de 164.175 euro, din care finanţarea UE reprezintă 85%, cofinanţarea de stat 11,5%, iar contribuţia partenerilor români şi maghiari se ridică la 3,5%", se arată într-un comunicat al ZMO.

Iniţiativa ia în considerare faptul că Oradea şi Debreţin vor deveni comunităţi tot mai interconectate din punct de vedere al funcţiilor socio-economice şi infrastructurale. În acest context, e nevoie de o adaptare a infrastructurii de transport rutier, pentru a spori atractivitatea regiunii, calitatea vieţii, mobilitatea forţei de muncă şi competitivitatea economică comună.