Prefectura Bihor asigură locuitorii județului că instituțiile de verificare și control, dar și cele cu atribuții în menținerea siguranței și ordinii publice au luat măsuri pentru a petrece sărbătorile pascale fără evenimente nedorite. Reprezentanții autorităților publice fac apel, însă, și la cetățeni, pentru ca și aceștia să contribuie la climatul de siguranță dorit.

Peste 900 de polițiști în stradă

Instituții precum OPC, DSVSA și ANAF au desfășurat și vor derula și în zilele următoare acțiuni de control în magazine și piețe, a anunțat prefectul de Bihor, Dumitru Țiplea, într-o conferință de presă susținută joi, exemplificând că în ultimele zile, dinaintea Paștelui catolic și Floriilor ortodoxe, numai DSVSA a efectuat 476 controale, stabilind 57 sancțiuni agenților economici identificați că au comercializat produse alimentare neconforme, dintre care amenzile au însumat 92.000 lei.

Pe de altă parte, comisarul șef Radu Șandru, adjunct al șefului Inspectoratului Județean de Poliție, a arătat că în zilele următoare, când Paștele va fi sărbătorit de ortodocși și greco-catolici, vor fi în stradă peste 900 de polițiști, de la Ordine Publică și Poliția Rutieră până la cei de la Poliția Transporturi și de la Investigații Criminale, având ca prioritate „prevenirea evenimentelor neplăcute și protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor”.

„Zilnic, 136 de patrule de siguranţă publică, pedestre şi auto vor acţiona pe raza județului Bihor, pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale. În toată această perioadă, pentru asigurarea climatului de normalitate şi siguranţă publică, prevenirea şi combaterea criminalităţii, poliţiştii bihoreni vor acţiona în sistem integrat, în echipe mixte, alături de jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră, urmând a fi efectuate controale în locurile şi zonele de interes operativ din mediul urban şi rural”, a spus ofițerul, precizând că polițiștii vor acorda atenție deosebită zonelor bisericilor și celor cu mare fluenţă de public, în care vor avea loc activităţi culturale, sportive, de agrement etc.

„Polițiștii rutieri și de ordine publică vor acţiona pe întreaga reţea de drumuri din Bihor în vederea fluidizării circulaţiei şi prevenirii evenimentelor rutiere, precum şi prin intensificarea activităţilor specifice pentru depistarea celor care conduc cu viteză sau sub influenţa băuturilor alcoolice”, a atenționat reprezentantul Poliției.

Jandarmii, în jurul bisericilor mari

În ce privește mobilizarea jandarmilor bihoreni, șeful Inspectoratului Județean de Jandarmerie, colonelul Ioan Bogdan, a arătat că aceștia vor lucra în sistem integrat, împreună cu colegii din Poliție.

Efective de jandarmi, a spus colonelul Bogdan, vor putea fi văzute mai ales în jurul lăcașurilor de cult cu fluență mare de credincioși, cum ar fi în Oradea Mănăstirea Sfintei Cruci, Catedrala Ortodoxă și cea Greco-Catolică, Biserica cu Lună și biserica Sfântul Apostol Andrei, dar și la bisericile importante din celelalte orașe și comune mari ale județului.

În stațiunile Stâna de Vale și Vârtop jandarmii montani vor acționa singuri, iar în Băile Felix și Băile 1 Mai împreună cu personal din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție, a mai spus șeful Jandarmeriei Bihor.

Lăsați libere căile de acces

La rândul său, generalul Sorin Caba, șeful ISU Crișana, a transmis că peste 200 de pompieri militari vor fi zilnic la datorie în perioada sărbătorilor, pregătiți să prevină și să intervină pentru salvarea vieților și bunurilor oamenilor, precum și a patrimoniului, numărul forțelor și mijloacelor de intervenție putând fi suplimentat în cazul producerii unor evenimente de amploare.

La urgenţele medicale vor interveni 11 echipaje ale SMURD Bihor, din care 10 echipaje de pompieri militari paramedici, cu 10 ambulanțe de tip B2 și cu autospeciala pentru victime multiple și echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea, cu o ambulanță de tip C și autospecială cu medic de urgență.

Generalul Caba a spus că în perioada premergătoare sărbătorilor, personalul ISU a făcut 54 controale în unitățile de cult pentru a verifica respectarea normelor de prevenire și stingere a incendiilor, urmărind în principal „înlăturarea cauzelor potenţial generatoare de incendii și  instruirea personalului pentru intervenţia în caz de producere a unui incendiu.

Pe de altă parte, șeful ISU a făcut apel la cetățeni pentru ca în noaptea Învierii să nu blocheze căile de acces și de evacuare, să supravegheze în permanență lumânările aprinse, iar în cazul în care observă un eventual incendiu să apeleze numărul de urgență 112.

Folosiți toate punctele de trecere a frontierei

În ce privește activitatea Poliției de Frontieră, comisarul șef Cristian Bogdan, adjunctul Inspectoratului Teritorial Oradea, asigură bihorenii că și agenții și ofițerii acestei instituții și-au adaptat misiunile astfel încât să asigure un control eficient și operativ în punctele de trecere a frontierei.

„La acest moment, prin punctele de frontieră de pe raza ITPF Oradea tranzitul autoturismelor şi al persoanelor se derulează normal pentru această perioadă, fără a se înregistra blocaje”, a spus comisarul șef, precizând că a fost suplimentat personalul care efectuează controlul documentelor până la capacitatea permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere a frontierei, astfel că la nivelul Inspectoratului sunt mobilizați, zilnic, aproximativ 450 de poliţişti de frontieră.

De asemenea, inspectorul șef adjunct le recomandă persoanelor care vor să petreacă sărbătorile în afara ţării să tranziteze frontiera pe cale rutieră prin toate cele 12 puncte: în Bihor fiind vorba despre cele din Borș I și Borș II, Salonta, Valea lui Mihai și Săcueni, în Satu Mare de Urziceni și Petea, în Arad de Turnu, Vărșand, Nădlac I și Nădlac II, iar în Timiș de Cenad.

Totodată, comisarul șef a recomandat cetățenilor să consulte aplicația Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet a Poliției de Frontieră - www.politiadefrontiera.ro și să apeleze la numărul 021.9590 prin care Poliţia de Frontieră oferă informații în permanență.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!