Centrul de informare şi relaţii publice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră a anunţat că, în perioada sărbătorilor de iarnă, punctul de trecere a frontierei Borş a fost tranzitat de 172.000 de persoane, fiind al treilea cel mai utilizat punct de frontieră din ţară după Aeroportul Hendri Coandă şi Nădlac II.

Pe Aeroportul Henri Coandă s-a înregistrat un trafic de aproximativ 374.000 persoane, iar la Nădlac II de aproximativ 262.000 persoane.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei au fost cele din vestul ţării, pe unde au trecut în total 727.000 persoane, urmate de cele aeroportuare, cu 577.000 persoane, şi de cele de la frontiera cu Republica Moldova – 304.000 persoane.

În total, în perioada 21 decembrie 2018 - 02 ianuarie 2019, frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 2.000.000 de persoane, din care 1.070.000 pe sensul de ieşire din ţară şi 930.000 pe sensul de intrare în ţară, și 466.000 mijloace de transport, fiind înregistrată o creştere cu aproximativ 13 % faţă de acelasi interval de timp, dintr-o perioadă normală.

Poliţia de Frontieră Română a dispus măsuri de suplimentare a personalului, sens în care peste 4.000 de poliţişti de frontieră, în medie, au desfăşurat zilnic activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.

"A fost folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei, în limita configuraţiei acestora şi în cele mai tranzitate, în funcţie de trafic, au fost suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau de ieşire în/din ţară, precum şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor", se arată în informarea transmisă de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.

Cele mai mari valori de trafic, într-un timp scurt, au fost înregistrate la frontiera de vest, pe sensul de intrare în România însă, "în urma gestionării situaţiei prin dispunerea unor măsuri imediate de fluidizare, nu s-au înregistrat blocaje sau timpi mari de aşteptare, în cazurile respective procedându-se la aplicarea întocmai a prevederilor Codului Frontierelor Schengen".

În aceeaşi perioadă au fost constatate 409 fapte ilegale (195 infracţiuni şi 214 contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români cât şi străini, au fost aplicat amenzi în valoare de 107.000 lei, au fost descoperite bunuri nedeclarate în valoare de peste 1,2 milioane lei şi nu s-a permis intrarea în ţară a unui număr de 185 de cetăţeni străini  care nu îndeplineau condiţiile legale şi nu s-a permis ieşirea unui număr de 150 de cetăţeni români şi străini din mai multe motive legale.

De asemenea, la controlul de frontieră au fost depistate 2.946 alerte Schengen ori naţionale şi au fost predate autorităţilor 23 de persoane date în urmărire generală.

Deoarece în perioada următoare mulţi cetăţeni români se vor întoarce la reşedinţele lor din străinătate, se preconizează o creştere a traficului de persoane şi a mijloacelor de transport la frontierele din vestul tarii, fapt pentru care Poliţia de Frontieră Română recomandă folosirea tuturor celor 11 puncte de trecere a frontierei de la frontiera româno-ungară.

Pe site-ul institutiei www.politiadefrontiera.ro este disponibilă  aplicaţia Trafic on-line care prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

De asemenea, Poliţia de Frontieră a pus la dispoziţia participanţilor la traficul transfrontalier numărul de telefon 021.9590 unde pot semnala diferite aspecte despre modul în care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei.