Peste 250 de persoane, de toate vârstele, au participat, duminică, începând cu ora 17, în Parcul Traian, la un protest organizat de Centrul Regional de Supraveghere Ecologică Munţii Apuseni, împreună cu ONG-urile Academia Civică Bihor, Ecotop şi Asociaţia Gata Oricând.

"Dau aurul pentru cianură"

"Scopul nostru este să transmitem mesajul societăţii civile, bihorenilor, atât guvernanţilor cât şi către parlamentari şi nu în ultimul rând locuitorilor din Roşia Montană. Acţiunea noastră este pentru Roşia Montană, nu doar pe termen scurt, cum ne promit politicienii şi RMCG (Roşia Montana Gold Corporation - n.r.), ci pe termen mediu şi lung. Dacă toată lumea civilizată a reuşit să renunţe la mineritul cu cianuri, înseamnă că acest tip de minerit nu este bun nici pentru România", a spus Cătălin Popa, membru al Academiei Civice.

"Nu îmi convine că se dă aurul la schimb cu cianura. Pe lângă aur, acolo mai e şi o istorie locală, de care politicienii nu ţin cont", a spus, la rândul său, Valentin Pantea.

Oamenii au venit cu mic cu mare, aducând cu ei pancarte şi afişe cu mesaje gen "Salvaţi Roşia Montană", "Băsescu îşi dă Goldu pe faţă" sau "Un om valorează mai mult decât aurul pe care îl poartă. La fel şi o ţară", "Legea distrugerii Roşiei Montane - NU, în numele meu" şi strigând sloganuri gen "Uniţi, salvăm Roşia Montană", "Nu corporaţia face legislaţia" sau "Roşia Montană n-o dăm de pomană".

Unii au venit cu fluturaşi ce conţineau informaţii despre ce ar însemna aceste exploatări, exemplificând cu Guatemala (unde exploatările cu cianură care au creat dezastre naturale au fost interzise), dar şi cu mesaje mobilizatoare. Între multitudinea materialelor s-a numărat şi un fluturaş ce conţinea promisiunile electorale ale USL care, în 2012, se angaja să apere "avuţia naţională", spunând "Nu jafului".

"Mobilizaţi-vă!"

De altfel, pe tot parcursul evenimentului, care a durat aproximativ o oră şi jumătate, oamenii au fost îndemnaţi să se mobilizeze. "Nu vrem acest proiect, trebuie să arătăm că nu vrem să fim jefuiţi, nu vrem să ne vindem ţara! Roşia Montană reprezintă esenţa Munţilor Apuseni, dacă Roşia Montană cade, cade România!", a spus Ioana Lucaciu. "Intraţi pe site-ul www.rosiamontana.org, unde sunt datele tuturor parlamentarilor de Bihor. Vă rugăm foarte mult să vă mobilizaţi", a completat ea, îndemând oamenii să încerce să îi convingă să voteze împotrivă, deoarece cei ce i-au ales nu i-au mandatat să "vândă ţara".

Majoritatea participanţilor şi-au înscris, apoi, numele pe o petiţie ce urmează să fie transmisă parlamentarilor, împreună cu o listă de revendicări. Retragerea proiectului de lege pentru care Guvernul şi-a dat avizul pentru începerea exploatărilor sau respingerea lui prin vot, demisiile miniştrilor şi şefilor de instituţii care au contribuit la promovarea actului normativ, dar şi includerea Roşiei Montane pe lista de monumente UNESCO sunt doar câteva dintre solicitări.

Pe de altă parte, organizatorii au anunţat că duminica următoare va avea loc un nou protest, sau în Piaţa Unirii sau în Piaţa Traian, iar vineri seară, în localul Moszkva, doritorii vor putea vedea un film despre ceea ce înseamnă exploatarea prin cianuri.