Universitatea din Oradea se va număra printre puţinele universităţi româneşti care vor printa obiecte 3D. Printr-un proiect cu finanţare europeană realizat în parteneriat cu firma Romarketing, "Sprijin pentru o carieră de succes în reverse engineering", cadre didactice de la Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică vor să înveţe studenţii orădeni să folosească tehnologia care la nivel mondial îşi dovedeşte utilitatea în varii domenii, de la inginerie la medicină.

"Proiectul îşi propune să dezvolte competenţele practice ale studenţilor, grupul ţintă, prin desfăşurarea de activităţi în cadrul unei întreprinderi simulate unde vor învăţa şi vor folosi tehnici de reverse engineering. (...) Reverse engineering se referă la o tehnică de reproiectare a produsului pornind de la un produs deja existent", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, managerul de proiect Iulian Stănăşel (foto). Altfel spus, un produs deja realizat este scanat 3D, iar cu nişte softuri speciale, o imprimantă 3D printează o replică identică sau cu facilităţi suplimentare.

Această tehnică este foarte utilă, de pildă, în mentenanţa unor aparaturi costisitoare, precum sunt cele din domeniul medical ori auto, căci poate printa piese de schimb, în loc să fie comandate, ori chiar în printarea unor proteze medicale. Potrivit membrilor echipei de proiect, aparatura va costa aproximativ 60.000 de euro.

Scopul universitarilor orădeni este să familiarizeze studenţii cu tehnica, dat fiind că inginerii pricepuţi în acest domeniu sunt deja tot mai căutaţi. În total, 252 de studenţi de la Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică vor face parte din proiect, iar fiecare dintre ei care va participa la toate activităţile va primi şi o bursă de 800 de lei.

Proiectul se va încheia în noiembrie 2015 şi are o valoare totală de 1,1 milioane lei, din care contribuţia Universităţii este de aproximativ 27.000 de lei, finanţarea fiind asigurată prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.