Primele luni ale anului 2021 au adus o creştere a numărului de tranzacţii imobiliare cu circa 15%. Astfel, în primele două luni ale acestui an au fost încheiate 98.883 de contracte de vânzare-cumpărare, faţă de doar 84.802 în perioada similară a anului 2020.

Potrivit unei statistici efectuate de site-ul dedicat imobiliarelor noi, Korter.ro, în acest an urmează să fie date în folosinţă peste 360 de ansambluri rezidenţiale. Zona capitalei rămâne polul principal de dezvoltare cu peste 150 de ansambluri construite în Bucureşti şi localităţile învecinate.

Datele Korter.ro arată că începutul anului 2021 a adus şi o uşoară creştere a preţurilor pentru imobiliarele noi. Cea mai mare creştere se înregistrează în Cluj-Napoca, unde preţurile locuinţelor noi au crescut, în medie, cu 144 euro/mp, ajungând la 1.426 euro/mp. De altfel, oraşul de pe Someş se află în continuare pe prima poziţie în topul celor mai mari preţuri/mp pentru locuinţe noi. Conform Korter.ro, pe poziţia secundă se află Braşov, unde un apartament nou poate fi achiziţionat cu preţuri medii de 1.052 euro/mp.

Creşterea pieţei imobiliare din Braşov este redată şi de cifrele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, care plasează oraşul de sub Tâmpa pe poziţia a treia în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii încheiate în primele două luni ale acestui an. Comparativ cu perioada similară din anul 2020, în Braşov au fost efectuate cu 1.812 mai multe tranzacţii imobiliare, ajungând astfel la 5.665 de contracte încheiate. 

Unde se construiesc ansambluri rezidenţiale noi

În prezent, pe site-ul Korter.ro sunt listate peste 800 de ansambluri rezidenţiale noi care încă mai au spre vânzare locuinţe. Unele dintre acestea au fost deja finalizate şi date în folosinţă, însă mai multe jumătate dintre ele sunt încă în curs de construcţie.

În acest an, în România urmează să fie date în folosinţă peste 360 de ansambluri rezidenţiale, iar cele mai multe dintre vor fi în zonele: Bucureşti - 158, Constanţa - 59, Iaşi - 40, Braşov - 29, Cluj-Napoca - 22, Timişoara - 18, Piteşti - 13, Sibiu şi Oradea - 8. Lista completă cu ansamblurile rezidenţiale noi şi cu detalii despre acestea poate fi consultată şi pe site-ul Korter.ro.

Deşi pandemia de coronavirus a făcut ca interesul pentru achiziţia caselor cu curte să crească considerabil, cele mai căutate şi tranzacţionate locuinţe sunt în continuare apartamentele cu două camere.

Cererea tot mai mare de locuinţe noi îi încurajează pe dezvoltatorii imobiliari să construiască în continuare. Pe parcursul anului 2020 au fost finalizate 67.816 locuinţe, în creştere cu 304 locuinţe, faţă de anul 2019. Estimările arată însă că trendul de creştere se va păstra, iar numărul din acest an ar urma să fie chiar mai mare. În luna ianuarie 2021, s-au eliberat 2.558 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 10,2%, faţă de luna ianuarie 2020", transmite şi Institutul Naţional de Statistică.

Noua Casă 2021

Programul Noua Casă 2021 a debutat vineri, 26 martie. Plafonul de garantare a Programului Noua Casa, ediţia 2021 este de 1,5 miliarde lei, iar Ministerul Finanţelor a diminuat comisionul de administrare de la 0,40% la un nivel de 0,30% din soldul garanţiei.

În acest an, 14 bănci participă la programul Noua Casă: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank şi Alpha Bank.

Programul Noua Casă diferenţiază locuinţele în funcţie de preţ în contextul cerinţelor legate de categoria locuinţei, avansul minim obligatoriu şi procentul maxim de garantare astfel:

Preţ de maxim 70.000 Euro

- majoritatea locuinţelor achiziţionate prin Program, noi, vechi sau consolidate. Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 5% iar procentul maxim de garantare de 50%.

Preţ cuprins între 70.001 Euro -140.000 Euro

 - locuinţe noi, inclusiv cele construite prin programele ANL, pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de construcţii s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 15% iar procentul maxim de garantare de 60%.

Prin programul Noua Casă pot fi achiziţionate şi locuinţe mai vechi. Pe site-ul Flatfy.ro sunt listate toate anunţurile de imobiliare scoase la vânzare în România.

În anul 2020, prin programele Prima Casă şi Noua Casă au fost acordate 16.102 garanţii, pentru credite de aproximativ 3,6 miliarde lei.

(advertorial)