Prima sesiune de admitere din acest an a adus Universităţii din Oradea, conform datelor postate pe site-ul instituţiei, 4.291 de candidaţi la studiile de licenţă şi alţi 1.328 la masterat.

Înainte de a deveni student, fiecare candidat admis trebuie să-şi confirme locul. Perioada de confirmări este distinctă pentru fiecare facultate în parte, astfel că pretendenţii la studenţie trebuie să urmărească calendarul facultăţii la care au fost admişi.

Totodată, ei trebuie să plătească taxa de înmatriculare de 100 de lei, respectiv prima tranşă a taxei de şcolarizare dacă au fost admişi în regim cu taxă. Astfel, rezultatele finale ale admiterii se vor şti pe 8 august, odată ce toate facultăţile vor încheia perioada de confirmări.

Dintre toate cele 15 facultăţi orădene, cei mai mulţi înscrişi au fost la Medicină şi Farmacie (1.151 candidaţi pentru 465 de locuri disponibile, fiind şi facultatea cu cea mai mare concurenţă), Ştiinţe Socio-Umane (489 candidaţi pentru 485 de locuri), Ştiinţe Economice (354 candidaţi pentru 580 de locuri) şi Protecţia Mediului (347 candidaţi pentru 840 de locuri). La polul opus, facultăţile cu cei mai puţini candidaţi sunt cele de Teologie Ortodoxă (55 de candidaţi pentru 85 de locuri), de Inginerie Energetică şi Management Industrial (81 de candidaţi pentru 245 de locuri) şi de Arte (85 de candidaţi pentru 157 de locuri).

Studenţi în scădere

Locurile care vor rămâne neocupate după încheierea perioadei de confirmări vor fi scoase la concurs la admiterea de toamnă.

Cert este că, în acest an, numărul candidaţilor la studiile de licenţă ale Universităţii din Oradea este similar cu cel de anul trecut. Mai precis, anul acesta s-au înscris cu 130 de persoane mai multe decât în luna iulie a anului trecut, chiar dacă anul acesta procentul de promovare la Bacalaureat a fost mai mare.

Pe de altă parte, numărul înscrişilor la programele de masterat ale Universităţii din Oradea este în scădere, anul acesta fiind cu 47 mai puţini înscrişi decât vara trecută.