Sâmbătă, 7 octombrie, de la ora 14.30, a avut loc sfințirea Bisericii ortodoxe din Paleu, oficiată de episcopul Sofronie Drincec, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a aproape 500 de credincioși.

În sunet de clopote, Înaltul arhiereu a fost primit cu emoții de credincioși de toate vârstele și de 15 fețe bisericești. Episcopul Sofronie a fost întâmpinat de primarul comunei Paleu, Somogyi Ludovic, de părintele paroh Popa Cosmin Vasile, de protopopul de Oradea, Simion Goga, de decanul Facultății Ortodoxe Oradea, Popa Viorel, de părintele secretar, precum și de alți preoți și diaconi.

Sfințirea bisericii s-a făcut conform canoanelor bisericești, cu apă sfințită (agheasmă) și prin însemnul Sfintei Cruci cu untdelemn, aplicat în trei locuri distincte în exteriorul și interiorul bisericii. Au urmat apoi punerea moaștelor și a hrisovului în Sfântul Altar, spălarea și îmbrăcarea cu giulgiu alb a Sfintei mese.

În cuvântul de învățătură rostit de episcop, acesta a amintit cum, în anul 2009, părintele paroh a solicitat să construiască o biserică în mijlocul unei livezi unde, la acea vreme, nu exista nicio casă locuită și, mai mult, se știa despre comunitate că este preponderent maghiară.

„Cu mult curaj, cu pricepere și hărnicie, ajutat de Duhul Sfânt, s-a sfințit locul ales și astăzi biserica are aproape 200 de familii ortodoxe românești”, a spus Drincec.

Edilul Paleului, cu familia și cu pastorul reformat al comunității maghiare au rămas până la sfârșitul Sfintei slujbe, ba mai mult, s-au așezat la coadă între credincioșii români, au intrat în Altar și s-au închinat.

La plecare, episcopul i-a salutat pe primar și pe pastorul reformat și i-a binecuvântat pe toți cei prezenți.

Protopopul Oradiei, Simion Goga, a lăudat hărnicia părintelui paroh și a soției acestuia pentru tot ce au realizat pentru noul lăcaș, dar și pentru casa familială unde 12 copii abandonați se găsesc în îngrijirea bisericii.

Părintele paroh Popa Cosmin Vasile a primit titlul de iconom stavrofor, moment care a cuprins emoții firești, apoi i-a mulțumit episcopului pentru ajutorul primit încă de la începuturile păstoririi sale și pentru încrederea și sprijinul acordat de credincioși.

Duminică dimineață, PS Sofronie a revenit la noua Biserică ortodoxă română Paleu pentru a săvârși Sfânta Liturghie și a dispus ca lăcașul sfânt să fie deschis zilnic între orele 18-21, până la Sărbătoarea Sfintei Parascheva, pentru credincioșii care doresc să se închine aici.

Tot duminică, un grup de elevi ai Școlii de Artă din Oradea, fete și băieți, în straie populare, au participat la slujbă. Aceștia au încântat audiența cu un potpuriu de cântece bisericești, primind felicitări atât ei, cât și cei care îi coordonează.

Viorel Orbai

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!