Centrul Oradiei a răsunat joi de colinde interpretate de sute de elevi veniţi de la mai multe şcoli din judeţ. Îmbrăcaţi în costume tradiţionale şi cu obrajii rumeni, la nici 4 grade în termometre, copiii au vestit apropierea Crăciunului.

Parada ce a avut loc în prima parte a zilei s-a desfăşurat în cadrul festivalului "Noi umblăm a colinda", ajuns la a XVI-a ediţie.

În faţa Biroului de Evidenţă a Populaţiei din Strada Republicii s-au adunat 40 de cete de colindători, din tot atâtea şcoli din judeţ, în total peste 500 de elevi.

colindători Oradea

Alături de profesori sau părinţi, copiii au încercat să prezinte cât mai bine colindele specifice zonei din care provin.

Îmbrăcaţi în portul popular specific zonei Beiuşului, grupul de colindători din Căbeşti a fost cel care a pornit primul în paradă.

"Am primit costumul de la străbunica şi este vechi de aproximativ 30-40 de ani, a spus mândru Răzvan Lupău", unul dintre elevii din Căbeşti.

colindători din Căbeşti

Colindătorii au început parada cu "Deschide uşa creştine" şi au continuat cu alte colinde tradiţionale, cum ar fi "Trei păstori" sau "Noi umblăm a colinda", iar puţinii orădeni prezenţi atunci în zonă nu au ezitat să pozeze șirul imens de urători.

Ajunşi în Piaţa Unirii, cetele de copii au intrat în Biserica cu Lună, unde au fost aşteptaţi de ÎPS Sofronie, episcopul ortodox al Oradiei, care, de altfel, a participat şi el la paradă.

Din toate colţurile judeţului

Intrând în biserică, copiii au colindat "O, ce veste minunată", iar preotul Florin Negruţiu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, a ţinut să mulţumească elevilor şi profesorilor pentru implicare.

"Sunteţi astăzi misionari, pentru că veniţi din toate colţurile judeţului, şi în graiul local, cu aceste costume cu totul speciale, vorbiţi despre locurile în care v-aţi născut şi în care trăiţi. Să o faceţi la fel de frumos ca astăzi, să rămâneţi la fel de frumoşi ca acum şi să le arătaţi generaţiilor ce vor urma, dar şi celor de vârsta voastră, cât de frumoase sunt colindele, câte de frumoase sunt costumele şi câtă consistenţă are fiecare dintre ele", a mărturisit preotul.

colindători în Biserica cu Lună din Oradea

La ieşire, fiecare a primit în dar o icoană în semn de recunoştinţă pentru efortul depus și pentru momentele oferite.

Tot în cadrul festivalului, la ERA Park Oradea, cetele de colindători au avut programat un recital în care să îşi prezinte colindele specifice zonei din care provin.

Juriul, format din profesori şi interpreţi de muzică populară şi prezidat de viceprimarul Oradiei, Antonia Nica, este atent la autenticitatea costumaţiei, a repertoriului şi a interpretării, la gradul de dificultate al repertoriului şi de interpretare a colindului în dialect.

Organizatorul principal al festivalului este Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!