Sub coordonarea Prefecturii, în Bihor a început distribuirea tichetelor sociale prin care 5.131 persoane vor beneficia de o masă caldă, destinatarii fiind pensionarii cu vârsta de cel puțin 75 ani și cu venituri de 704 lei/lună, persoanele/familiile fără adăpost, cele evacuate, care nu au domiciliu stabil și, în mod special, familiile monoparentale.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii, lista beneficiarilor este realizată și actualizată lunar de către autoritățile publice locale, bugetul programului, care este gestionat la nivel naţional de Ministerul Fondurilor Europene, fiind de 640 milioane lei pentru perioada 2014-2020.

Cele 5.131 tichete de masă electronice, sub forma unui card, au fost predate în cursul acestei săptămâni reprezentanților primăriilor, iar distribuirea se realizează în prezent la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, trebuind să fie finalizată până duminică, 22 noiembrie.

Practic, fiecare beneficiar va primi un plic care conține cardul pentru mese calde, un plic cu codul PIN necesar activării acestuia, precum şi lista unităților afiliate care acceptă tichete sociale pentru mese calde.

Toate primăriile au obligația de a informa beneficiarii despre sprijinul financiar al Uniunii Europene în realizarea acestui program, denumit Schema Naţională de Sprijin pentru Persoanele Vârstnice și pentru Persoanele fără Adăpost. Măsura fost adoptată după ce în trecut unii primari, din motive politice, şi-au însuşit merite în distribuirea pachetelor alimentare şi cu produse de igienă, finanţate tot de UE şi cofinanţate de Guvernul României.