Prima ediţie a TIFF Oradea a adunat, în trei zile de festival, peste 5.000 de spectatori la proiecţiile din Piaţa Unirii, Teatrul Regina Maria, Sinagoga Sion, Cetatea Oradea, Universitatea Partium și terasa Lokal. După succesul primei ediţii, organizatorii au anunţat, miercuri, că TIFF Oradea va fi organizat şi în 2019, în perioada 6-8 septembrie.
În comunicatul de bilanţ al primei ediţii, organizatorii amintesc că deschiderea festivalului a strâns în Piaţa Unirii peste 1.400 de orădeni, care s-au lăsat cuceriţi de frumuseţea misterioasă cu care au fost înzestrate meleagurile autohtone, la proiecţia "România neîmblânzită" (r. Tom Barton-Humphreys). Documentarul, care a stabilit noi recorduri de public în cinematografele din România, a fost şi cel mai popular film al primei ediţii TIFF Oradea.
Cele aproape 30 de titluri incluse în selecţia din acest an au umplut sălile în toate cele 6 spaţii partenere, aproape 2.500 de bilete fiind achiziţionate pe durata evenimentului, un mare procent încă de dinaintea începerii festivalului.
Terasa Lokal a fost plină seară de seară de cinefili curioşi să vadă selecţia celor mai bune scurtmetraje de la TIFF 2018, în timp ce premierele româneşti au atras cei mai mulţi spectatori.
Proiecţiile cu cele mai multe bilete vândute au fost "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari" (r. Radu Jude), laureat cu Marele Premiu la Festivalul de Film de la Karlovy Vary şi propunerea României pentru nominalizările la categoria "Cel mai bun film străin" la Premiile Oscar 2019, şi "Nu mă atinge-mă!" (r. Adina Pintilie), marele câştigător al Ursului de Aur la Berlin, ambele proiectate la Teatrul Regina Maria.
În topul vânzărilor de bilete s-a aflat şi "Povestea unui pierde-vară", cel mai nou film al regizorului Paul Negoescu. Proiecţia de la Cetate a fost urmată de întâlnirea spectatorilor cu Alexandru Papadopol şi Crina Semciuc, într-una din cele mai vibrante sesiuni de Q&A a festivalului.
Ziua de sâmbătă le-a prilejuit orădenilor o întâlnire cu actorul Dorel Vişan, invitat de onoare la TIFF Oradea, care a adus recitalul de poezie "Omul şi Taina lui".
În cele 3 zile de festival, la Universitatea Partium au rulat 12 filme, care au atras zilnic sute de spectatori, unul din momentele de vârf fiind întâlnirea publicului cu actorul şi regizorul Vlad Zamfirescu, imediat după premiera "Secretul fericirii".
Sinagoga Sion a fost gazda celor mai autentice evenimente şi întâlniri. Producţia "Exod de Suflete", filmată parţial în Oradea şi proiectată în prezenţa regizorului Csaba Bereczki, a încântat zeci de orădeni în prima zi TIFF Oradea, în timp ce întâlnirea cu inconfundabila "voce a filmului românesc", Irina Margareta Nistor, la cineconcertul "Studentul din Praga", a umplut spaţiul sinagogii.
Prima ediţie a TIFF Oradea a fost organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc alături de Primăria Oradea, prin Asociaţia de Promovare a Turismului în Oradea şi Regiune.