Ministrul bihorean al investiților și proiectelor europene, Marcel Boloș, a anunțat înființarea a peste 530 de noi posturi, adică cu aproape o treime mai mult față de structura actuală a organigramei, pentru implementarea noilor investiții. Decizia a fost adoptată de Guvern și este contestată, între alții, de USR, care subliniază că Guvernul Ciucă a creat până acum, aproape 14.000 de noi joburi de stat, sumă ce acum va fi depășită, fapt ce reprezintă „un record”.

Concret, organigrama Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), va crește astfel de la 1407 la 1943 de posturi (exclusiv demnitarii și cabinetele aferente demnitarilor), deci cu aproape o treime. De asemenea, va fi majorat numărul de secretari de stat de la 5 la 8 posturi, iar numărul de secretari generali adjuncți va crește de la 2 la 4 posturi, conform HotNews.ro.

Boloș: avem nevoie de aceste posturi

Potrivit unei postări făcute pe Facebook de ministru, decizia a fost luată în contextul în care ministerul gestionează „de trei ori mai multe fonduri europene, cu doar 30% mai mult personal”.

Boloș a explicat că, în acest moment, MIPE, care coordonează și PNRR, se află într-o situație în care „sunt suprapuse perioadele de programare 2014-2020 și 2021-2027, precum și funcțiile sistemului de management și control al mecanismului de redresare și reziliență, respectiv a activităților de implementare specifică a propriilor ținte prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență”.

„Mai exact, în plină criză a prețurilor la energie și a provocărilor de la granițe, România trebuie să investească aproximativ 96 de miliarde de euro, de trei ori mai mult decât în precedenta perioadă de programare. (...) Pentru că, potrivit unui audit intern, deja funcționează cu o încărcare de 100% a personalului existent, ceea ce duce la întârzieri în implementarea proiectelor inițiate de beneficiarii finanțărilor europene”, a motivat demersul Boloș pe pagina sa.

Ministrul a mai explicat că reorganizarea se va face treptat. Dintre cele 557 de posturi, 130 vor fi destinate Mecanismului de Redresare si Reziliență, iar 427 de posturi vor fi „finanțate integral din fonduri externe nerambursabile”. „Dacă analizăm cifrele, vedem că înregistrăm o creștere medie de doar nouă persoane la nivelul structurilor orizontale de suport, acest lucru în condițiile în care avem în față o șansă unică pe care nu ne permitem să o ratăm!”, a mai susținut el.

Vezi mai jos mai multe explicații date de Boloș, la finalul ședinței de Guvern.

USR contestă: Record de joburi la stat

Decizia ministrului bihorean a fost contestată inclusiv de USR, care, printr-un comunicat transmis presei, afirmă că, „în timp ce românii se confruntă cu scumpiri la alimente și la carburanți și rate mai mari la bănci, Guvernul PSD-PNL-UDMR continuă risipa banilor publici”.

Potrivit USR, creșterea organigramei reprezintă „o risipă de bani publici ce are ca unic scop satisfacerea clientelei PSD și PNL”, amintind că Guvernul Ciucă a creat, până acum, aproape 14.000 de joburi la stat.

„Și asta nu e tot. Marcel Boloș aduce 3 secretari și 2 subsecretari noi în minister, dublând astfel, numărul de demnitari: de la 5, ajung 10. Fiecare cu cabinetul lui, desigur, de 4-5 oameni. Dar nu ar trebui să ne mire. În ultimele 6 luni, Guvernul Ciucă a creat 13.800 de posturi noi la stat. Cele mai multe din ultimii 5 ani. Cu cele 536 de posturi noi de la MIPE, numărul lor ajunge azi 14.336. Un nou record”, notează comunicatul.

USR dă și exemple, arătând că, luna trecută, „Guvernul Ciucă depășea Guvernul Dăncilă la sinecuri”: 118 secretari și subsecretari de stat. „Doar la Transporturi, de exemplu, Sorin Grindeanu a dublat numărul de secretari de stat lăsați în organigramă de Cătălin Drulă. Acum, cu cei 5 noi secretari de stat de la MIPE, numărul lor crește la 123”.

„Ca să plătească toate aceste posturi plănuiesc să crească taxele. Practic, românii plătesc din buzunarele lor sinecurile instalate de coaliția sărăciei în ministere și companiile statului. Asta e tot ce poate livra PSD-PNL: sărăcie pentru noi, sinecuri pentru ei”, a mai acuzat USR.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!