Peste 70 de tone de deşeuri au fost oprite la Punctul de Trecere a Frontierei Borş II de autorităţi în cursul acestei săptămâni. Gunoaiele erau destinate mai multor persoane fizice și firme, inclusiv uneia din Oradea, dar şi la o mănăstire din ţară.

Potrivit unui comunicat transmis duminică, de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, în perioada 13 - 16 noiembrie, mai multe echipe formate din comisari CJPC, reprezentanţi ai Gărzii de Mediu şi poliţişti de frontieră au desfăşurat acţiuni de control şi verificare asupra a 8 automarfare care încercau să intre în țară prim PTF Borş II (pe autostradă).

În încărcătura acestora se aflau articole textile, încălţăminte, mobilier, saltele şi produse de uz casnic uzate aduse de la firme din Germania (patru transporturi), Olanda (două transporturi), Elveţia (un transport) şi Ungaria (un transport).

Conform actelor prezentate de şoferi autorităţilor, deșeurile urmau să ajungă la SC Retro Chic Victoria SRL Braşov, PFA Bucşă Ionel Beudiu - Bistriţa, Cazacu Corina, SC Rabanc SRL Apahida, Mănăstirea Grăjdeni Vaslui, SC Georgette Antique SRL Sângeorz Băi, SC Secondtextilian 2010 SRL Dololt Satu Mare şi la SC Ioda Flavia Management SRL Oradea, arată comunicatul CJPC.

"În urma verificărilor efectuate s-a constatat că articolele uzate nu erau însoţite de documente care să ateste că au fost supuse operaţiunilor de curăţare, dezinfecţie şi dezinsecţie, în conformitate cu prevederile HG 163/2007, coroborat cu prevederile Legii 245/2004 precum şi ale Regulamentului (UE) 1020 din 2019 al Parlamentului European şi al Consiliului privind supravegherea pieţei şi conformitatea produselor neputând fi considerate produse sigure, astfel că nu a fost autorizată punerea pe piaţă a cantităţii de circa 73.500 kg articole uzate în valoare de aproximativ 503.000 lei", se mai precizează în comunicatul transmis de CJPC.

Şeful instituţiei de control, comisarul şef adjunct Giani Bura, a transmis şi câteva imagini din timpul controalelor.

Și biroul de presă al Inspectoratului Teritorial al Politţei de Frontieră Oradea, care are în subordine PTF Borş II, a transmis duminică un comunicat pe această temă, publicând pe site și câteva imagini cu marfa oprită să intre în țară.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!